ایربگ عابر (Pedestrian Airbag) چیست؟

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

با توجه به آمار این نوع تصادفات و مرگ و میرهای ناشی از آن ها در شهر، برخی از خودروسازان که علاوه بر جان سرنشینان خودرو، جان عابران پیاده هم برای‌شان مهم بود، تصمیم گرفتند سیستم ایمنی‌ای به وجود آورند که از جسم و جان عابرین پیاده در این تصادفات محافظت کند و احتمال بروز آسیب های جدی و مرگ آن ها را کاهش دهد. برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ شرکت ولوو (Volvo) تصمیم گرفت سیستم ایمنی ایربگ عابر (Pedestrian Airbag) را بر روی خودروهای خود قرار دهد تا از جان عابران پیاده حین تصادف محافظت کند.

مدیران 777 مدیران 777

بخشی از تصادفاتی که در خیابان ها و معابر شهری اتفاق می افتد بین خودروها و عابرین پیاده صورت می گیرد. در اکثر این تصادفات آسیب جدی‌ای به عابرین پیاده وارد می شود و ممکن است طی این سری حوادث جان خود را از دست بدهند. بخش هایی از خودرو مانند کاپوت خودرو، ستون ها و شیشه جلو به علت سختی و سفتی خود باعث می شوند نیروی وارده از طرف خودرو به عابر پیاده بدون هیچ افتی به عابر منتقل شود و منجر به آسیب های جسمی شود. میزان این نوع تصادفات در شهر ها بیش تر است و هر چه جمعیت عابر پیاده شهری بیش تر باشد احتمال این تصادفات بیش تر و بیش تر می شود و نیاز به عاملی بازدارنده به وجود می آید تا از آمار تلفات این قبیل تصادفات کم شود.

فونیکس آریزو 8 فونیکس آریزو 8
ایربگ عابر
ایربگ عابر

در سیستم ایربگ عابری که بر روی ولوو V40 نصب شد از ۷ سنسور استفاده می شود که در جلوی خودرو قرار می گیرند و اطلاعات مورد نیاز را برای بخش کنترلی (Control Unit) می فرستند. به محض وقوع حادثه، اطلاعات ارسالی این سنسورها تغییر می کند و بخش کنترلی تشخیص می دهد که آیا مانعی مانند پای یک انسان در جلو قرار دارد یا نه.

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

در صورت تشخیص مانعی که مانند پای انسان باشد، بخش کنترلی به مکانیزم فعال سازی ایربگ عابر دستور فعال شدن می دهد و تغییرات لازم انجام می شود تا از عابر پیاده در برابر آسیب محافظت شود.

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

لولاهای کاپوت خودروی ولوو V40 به مکانیزمی مجهز است که به محض رسیدن دستور به آن از طرف بخش کنترلی، پین های لولا را از جای خود خارج می کند تا ایربگ موجود در جلوی خودرو آن را ۱۰ سانتی متر به طرف بالا جابه‌جا کند.

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

مکانیزم رهاسازی انفجاری (Pyrotechnical Release Mechanism) با خارج کردن پین ها، کاپوت را رها می کند تا ایربگ عابر پس از فعال شدن آن را ۱۰ سانتی متر جابه‌جا کند. با جابه‌جا شدن کاپوت، فاصله بین آن و بخش های صلب زیر کاپوت، مانند موتور، افزایش می یابد و کاپوت مانند یک ضربه گیر عمل می کند و ضربه وارده به عابر را جذب می کند.

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

چرا کاپوت خودرو هنگام تصادف ۱۰ سانتی متر جابه‌جا می شود؟

زیرا در صورتی که کاپوت جابه‌جا نشود و عابر بر روی آن پرت شود، کاپوت به سمت پایین فشرده می شود و از فرم خود خارج می شود. فشرده شدن کاپوت باعث می شود کاپوت به بخش بالایی موتور برخورد کند، به همین دلیل در اثر برخورد عابر با کاپوت خودرو پس از تغییر شکل کاپوت بخش بالایی موتور به علت سفتی و صلبیت بالا نه تنها مانع از ضربه گیری کاپوت می شود بلکه به عابر نیرویی رو به بالا وارد می کند و برای عابر می تواند بسیار خطرناک باشد.

عملکرد ایربگ عابر چگونه است؟

پس از عملکرد مکانیزم فعال سازی ایربگ، گاز تولیدشده درون ایربگ را پر می کند. با پر شدن گاز درون ایربگ عابر، هم کاپوت ۱۰ سانتی متر جابه‌جا می شود و هم بخش هایی از جلوی خودرو مانند ستون ها، برف پاک کن ها و لبه پایینی شیشه جلو (حدوداً یک سوم پایین شیشه) که ممکن است عابر با آن ها برخورد کند و آسیب ببیند، توسط ایربگ عابر پوشش داده می شود.

سیستم ایمنی ایربگ عابر
سیستم ایمنی ایربگ عابر

این سیستم بین سرعت های ۲۰ تا ۵۰ کیلومتر بر ثانیه فعال می شود، زیرا ۷۵ درصد تصادفاتی که با عابر پیاده صورت می گیرد میانگین سرعت خودرو ۴۰ کیلومتر بر ساعت است.

بخش کنترلی ایربگ عابر به حدی پیشرفته است که فرم پاها و یا فرم سر عابر را تشخیص می دهد و سپس اقدام به فعال سازی ایربگ عابر می کند.

نکته قابل توجه در مورد این سیستم این است که نباید در بخش های جلوی خودرو تغییراتی توسط صاحب خودرو صورت گیرد، زیرا با به وجود آمدن تغییرات ظاهری، اطلاعات ارسال شده توسط سنسورها به بخش کنترلی با خطا همراه می شود و ممکن است سیستم ایربگ عابر به خوبی کار نکند. نکته ای دیگر که پس از بروز تصادف به کار می آید (پس از عملکرد ایربگ عابر) این است که برای تعمیرات و آماده سازی خودرو بهتر است متخصصان شرکت سازنده آن را بررسی کنند و تعمیرات لازم را انجام دهند.

چرا از ایربگ عابر در پشت خودرو استفاده نمی شود؟

علت استفاده نکردن از این ایربگ ها در پشت خودرو این است که هنگام رانندگی با خودرو در حالت دنده عقب، سرعت خودرو به حدی نمی رسد که در صورت تصادف با عابر، او آسیب جدی ببیند و از طرفی دیگر، زمان هایی که خودرو در حالت دنده عقب حرکت می کند بسیار کم تر از حالتی است که به سمت جلو حرکت می کند، به همین دلایل است که از ایربگ عابر در پشت خودرو استفاده نمی شود.

به طور کلی، ایربگ عابر تحولی بزرگ در سیستم های ایمنی به وجود آورد و مسئله امنیت جانی عابران پیاده را نیز مطرح ساخت.

محمد جبارزاده شیاده

پایگاه خبری اسب بخار

ایربگ عابر چیست؟

برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ شرکت ولوو تصمیم گرفت سیستم ایمنی ایربگ عابر (Pedestrian Airbag) را بر روی خودروهای خود قرار دهد تا از جان عابران پیاده حین تصادفات محافظت کند. در سیستم ایربگ عابری که بر روی ولوو V40 نصب شد از ۷ سنسور استفاده می شود که در جلوی خودرو قرار می گیرند و اطلاعات مورد نیاز را برای بخش کنترلی می فرستند. به محض وقوع حادثه اطلاعات ارسالی این سنسورها تغییر می کند و بخش کنترلی تشخیص می دهد که آیا مانعی مانند پای یک انسان در جلو قرار دارد یا نه. در صورت تشخیص مانعی که مانند پای انسان باشد، بخش کنترلی به مکانیزم فعال سازی ایربگ عابر دستور فعال شدن می دهد و تغییرات لازم انجام می شود تا از عابر پیاده در برابر آسیب محافظت شود.

چرا کاپوت ۱۰ سانتی متر جابه‌جا می شود؟

زیرا در صورتی که کاپوت جابه‌جا نشود و عابر بر روی آن پرت شود، کاپوت به سمت پایین فشرده می شود و از فرم خود خارج می شود. فشرده شدن کاپوت باعث می شود کاپوت به بخش بالایی موتور برخورد کند، به همین دلیل در اثر برخورد عابر با کاپوت خودرو پس از تغییر شکل کاپوت بخش بالایی موتور به علت سفتی و صلبیت بالا نه تنها مانع از ضربه گیری کاپوت می شود، بلکه به عابر نیرویی رو به بالا وارد می کند و برای عابر می تواند بسیار خطرناک باشد.

در خودروهایی که مجهز به ایربگ عابر هستند چه نکاتی باید رعایت شود؟

نکته قابل توجه در مورد این سیستم این است که نباید در بخش های جلوی خودرو تغییراتی توسط صاحب خودرو صورت گیرد، زیرا با به وجود آمدن تغییرات ظاهری، اطلاعات ارسال شده توسط سنسورها به بخش کنترلی با خطا همراه می شود و ممکن است سیستم ایربگ عابر به خوبی کار نکند. نکته ای دیگر که پس از بروز تصادف به کار می آید (پس از عملکرد ایربگ عابر) برای تعمیرات و آماده سازی خودرو بهتر است متخصصان شرکت سازنده آن را بررسی کنند و تعمیرات لازم را انجام دهند.

۵ امتیاز از ۱ رای

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.