زمان مناسب برای گران کردن بنزین
طی ماه های اخیر، افزایش مصرف بنزین بهانه ای برای تغییر جهت به سمت خودروهای برقی و بازی روانی با قیمت سوخت شده است، اما با توجه به وضعیت اقتصادی، زمان مناسب برای گران کردن بنزین فرارسیده است؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه اظهارنظرهای خاصی که دارد، تشخیص داده است که قیمت بنزین باید حداقل ۹۰ درصد فوب شده و به ۲۶ هزار تومان برسد.
مصطفی میرسلیم روز سه شنبه، ۲۴ بهمن ۱۴۰۲، در حاشیه سیزدهمین همایش بینالمللی موتورهای درونسوز و نفت در جمع خبرنگاران در رابطه با میزان بالای مصرف سوخت در کشور گفت: «میزان مصرف روزانه بنزین در کشور حدود ۱۳۰ میلیون لیتر اما حجم تولید روزانه بنزین در کشور تنها ۱۰۹ میلیون لیتر است. بنابراین برای جلوگیری از قاچاق و همچنین اصلاح الگوی مصرف بنزین باید مبلغ آن به حدود ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برسد، که در حال حاضر، این میزان قیمت فعلی با فوب خلیج فارس تفاوت فاحشی دارد.»
نماینده مردم تهران در مجلس ضمن اشاره به این که باید واردات خودرو تا حدی باشد که بتوانیم با ابتکارات خودروهای روز دنیا آشنا شویم در مورد خودروهای برقی توضیح داد: «باید یارانه مورد نیاز برای استفاده مقرون به صرفه از این خودروها اختصاص داده شود.»
مصطفی میرسلیم با اشاره به این که برای بهبود کیفیت بنزین باید فناوری و مواد اولیه گرانتری به سوخت افزوده شود گفت: «بی شک، اگر بخواهیم بنزین باکیفیت و استاندارد بالاتری را تولید کنیم، باید از برخی مواد افزودنی دیگر و همچنین فرآیند پالایش پیچیدهتری استفاده کرد که این خود هزینه تولید بنزین باکیفیتتر را افزایش میدهد و در همه جای دنیا نیز اینگونه است و هرچه استاندارد و کیفیت بنزین افزایش یابد هزینه آن نیز متعاقباً افزایش خواهد داشت.»
وی افزود: «یک بحث مهم این است که مانع سقوط ارزش سوخت شویم، امروز قیمت همه چیز افزایش داشته اما قیمت سوخت را نگه داشتهایم. با این حال، یکی از مهمترین تلاشهای ما این است که با به روزرسانی فناوری مورد نیاز در موتور خودروها و بهسازی آنها، میزان مصرف این موتورها را بهینه سازی کرده است تا بخشی از مصرف سوخت در کشور کاهش یابد.»
از نظر اقتصاد و تکیه بر این که «قیمت کنترل کننده مصرف است» می توان حرف مصطفی میرسلیم را یک گزاره منطقی فرض کرد. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته بنزین بدون سوبسید و یارانه عرضه می شود. در مقابل، مردم نیز ازخدمات مناسب ناوگان گسترده حمل و نقل عمومی برخوردار هستند، ضمن این که، کیفیت خودروها، قدرت انتخاب و تنوع و میزان خالت دولت ها در امور خودروسازان به هیچ وجه با ایران قابل قیاس نیست. به نحوی که، ایران نه تنها هیچ گونه شباهتی از این نظر با آن ها ندارد، بلکه به شدت از آن فضا دور است.
با این حال، باز هم از درستی حرف میرسلیم نمی توان عبور کرد، اما این سخنان در زمانی مطرح شده است که بدون تردید مقصر اول و آخر وضعیت امروز را باید حکمرانی اقتصادی کشور دانست. در واقع، این متولیان و مسئولان کشور هستند که زمینه ساز بروز وضعیت امروز شده اند. مسئولانی که صرفاً به بسیاری از امور اقتصاد تک بعدی و از زاویه پوپولیستی و یا امنیتی نگاه می کنند. این دیدگاه باعث شده است که روزانه میلیارد تومان از منابع ملی و سرمایه مردم سالیان سال تلف شده است و از بین برود، اما چرا در حال حاضر نیاز به گران شدن بنزین به وجود آمده است؟
پاسخ ساده است، درآمدهای کشور به دلیل تحریم ها محدود شده است. دیگر مانند سابق دلار برای سرکوب قیمت ها وجود ندارد. باید منابع موجود به صورت بهینه مصرف شود. باز هم تکرار می شود که میزان مصرف بنزین و سوبسیدی که به آن اختصاص پیدا می کند ضربات جبران ناپذیری به کشور وارد می کند. اگر قیمت ۲۶ هزار تومانی را در نظر بگیریم با سوبسید ۲۳ هزار تومانی در هر لیتر مواجه می شویم. به بیان ساده، روزانه ۲۹۹ هزار میلیارد تومان دود می شود به هوا می رود. هیچ کس از اتلاف این حجم عظیم از سرمایه های ملی راضی و خشنود نیست، اما واقعیت این است که حاکمیت زمانی می تواند دم از افزایش قیمت بنزین بزند که سایر امور را نیز فراهم شده باشد. آیا کیفیت خودروها، کیفیت حمل و نقل عمومی مناسب است؟ آیا مردم باز هم باید تاوان تصمیم های پوپولیستی را پرداخت کنند؟ آیا در حال حاضر امکان افزایش قیمت بنزین وجود دارد؟ آیا تمام شرایط مهیا شده و تنها اصلاح قیمت بنزین مانده است؟ آیا پیش از مردم و اجبار آن ها برای کاهش مصرف با افزایش قیمت بنزین نوع و نحوه تفکر متولیان و مسئولان اقتصادی کشور نیاز به اصلاح ندارد؟
چرا بنزین سوپر در شهرستانها موجود نیست؟ کاش گرون میشد ولی بنزین سوپر پیدا میشد
خیلی جالبه تمام شرایط زندگی انسانی و دستمزد و رفاه اجتماعی ملت در حد کشورهای درپیت افریقایه نوبت به قیمت گزاری اقلام مصرفی مردم که میشه معیار میشه کشورای خلیج فارس واقعا حیا وشعور خوب چیزیه
دقیقا…موقع پول گرفتن،کشورهای توسعه یافته را نمونه میارن اما موقع خدمات دادن،کشورهای عقب مانده را ملاک قرار میدن…
اینی که گفتی به هیچ وجه درست نیست. بیست ساله خارج زندگی کرده ام و پنج قاره رو سفر کرده ام و با کمال پررویی ایران رو در حد همین جنوب و حاشیه اروپا می گذارم. نمی دونم شما غرب زده ها وقتی که اسم پرتقال، ایتالیا، لهستان، بلغارستان، یونان می یاد که – همه شون هم تو اروپا هستند – چی به ذهن تون می یاد و چه انتظاری دارید که این همه از خود باخته هستید؟ اگه مردی پاشو برو همین مصر و الجزیره و هند و کوبا – حالا نمیگم برو جاهای خفن تر! وقتی برگردی تا یک سال کف خیابون های ایران رو خواهی لیسید. مشکل مردم ما اینه که مفت خورند و بنزین و کالاهای اساسی رو مفت می خوان.
واقعا آدم حرصش میگیره که خودشون تو ناز و نعمت زندگی میکنن اونوقت انقد راحت دارن درباره سرنوشت مردم تصمیم میگیرن
این مردم هیچ دینی وهیچ بدهی به مسئولین ندارنداما تادنیادنیاست وتاقیامت مسئولین به مردم بدهکار و مدیون خواهندبود..تورو خدا تورو به اون کسی که میپرستید وقبولش داریداینقدرتن این مردم بدبخت رو هرروز بااین اخبارنگران کننده نلرزونید.کارماشده فقط وفقط استرس ونگرانی واضطراب بخاطر تورم و گرانی دقیقه به دقیقه ای…گناه کردیم اینجا بدنیا اومدیم؟