چرا از دی لایت (Daylight) در خودروها استفاده می شود؟
یکی از تغییرات مهمی که در خودروهای تولیدشده در چند سال اخیر مشاهده می کنیم، اضافه شدن دی لایت (Daylight) به آن هاست. این آپشن به حدی در دنیا فراگیر شده است که حتا در خودروهای داخلی مانند ۲۰۷، شاهین، سورن پلاس، دنا پلاس و کوییک هم از دی لایت استفاده شده است.
فهرست مطالب
چرا در خودروها از دی لایت (Daylight) استفاده می شود؟
حتماً تجربه رانندگی در شرایط خاص مانند رانندگی در شب و رانندگی در مه و باران را داشته اید. در این شرایط دید راننده بسیار ضعیف است و به سختی خودروهای دیگر را می بیند. حال اگر در حال رانندگی در شب باشید و خودروهای دیگر تیره رنگ باشند دید شما ضعیف تر از حالت رانندگی در مه و باران است. در این شرایط بهتر است چراغ های خودرو را روشن کنید تا دیگر خودرو ها بتوانند شما را بهتر ببینند و خطری شما و دیگران را تهدید نکند، اما بعضی از راننده ها کمی بی دقت اند و فراموش می کنند چراغ های خودروی خود را روشن کنند. به همین دلیل، در خودروهای روز دنیا می بینیم که از یک رشته چراغ LED در خودروها استفاده می شود، این LEDها وقتی چراغ های نور بالا (High Beam) و نور پایین (Low Beam) در وضعیت خاموش قرار دارند روشن می شوند و باعث می شوند خودرو بیش تر قابل رؤیت باشد. این چراغ ها در دنیا با نام Daytime Running Light یا DRL شناخته می شوند و در ایران به آن دی لایت می گویند.
برخلاف چراغ های نور بالا و نور پایین، نیازی نیست دی لایت های به کاررفته در خودروها مسیر رانندگی را برای راننده روشن کنند، بلکه تنها نیاز است خودرویی که از روبهرور می آید را آگاه کنند.
طبق تحقیقات به عمل آمده نصب دی لایت بر روی خودروها باعث شده است این خودروها حتا در خیابان های شهری هم بیش تر به چشم بیایند و توسط دیگران دیده شوند تا از بروز خطرات کاسته شود.
چرا در چراغ عقب خودروها از دی لایت (Daylight) استفاده نمی شود؟
علت این که در چراغ عقب خودروها از دی لایت استفاده نمی شود این است که در چراغ های عقب اغلب از طلق های قرمز استفاده می شود که حالت شبرنگ دارند و در روز و هوای مه آلود هم دیده می شوند که این خاصیت نیاز بخش عقب خودرو به دی لایت را از بین می برد.
روشن شدن دی لایت ها کاملاً به صورت اتوماتیک انجام می شود و راننده هیچ دخالتی در فعال یا غیرفعال کردن آن ندارد. این ویژگی دی لایت باعث می شود راننده نتواند آن را خاموش کند و احتمال بروز حادثه را افزایش دهد.
اکثر خودروسازها سیستم برقی خودروی خود را طوری طراحی می کنند که به محض روشن شدن خودرو دی لایت روشن شوند، اما دی لایت خودروهای برخی شرکت ها مانند سوبارو (Subaru) پس از خارج شدن دنده از حالت پارک (P) روشن می شوند.
آیا در خودروهایی که سنسور نور دارند هم از دی لایت (Daylight) استفاده می شود؟
در خودروهایی که سنسور نور دارند، راننده با تنظیم کردن سِلِکتور چراغ ها در حالت اتوماتیک (Auto) این اجازه را به خودرو می دهد تا در صورتی که نور از میزان مشخصی کم شد، چراغ ها را روشن کند. اما حتا در خودروهایی که سنسور نور دارند هم از دی لایت استفاده می شود و در مواقعی که سنسور، نور محیط را کافی تشخیص دهد، چراغ های خودرو خاموش می شود و دی لایت ها روشن می شوند. علت استفاده از دی لایت در این خودروها هم این است که احتمال این که راننده سِلِکتور چراغ ها را در حالت اتوماتیک قرار ندهد زیاد است و در این صورت هم ممکن است چراغ ها خاموش باشند.
شکل و شمایل انواع دی لایت (Daylight) چگونه است؟
شکل و موقعیت قرارگیری دی لایت ها در خودروهای مختلف متفاوت است و هر کدام از شرکت ها با توجه به فضایی که در چراغ های جلو یا زیر سپر دارند دی لایت خودروهای خود را جانمایی می کنند.
به طور کلی، شکل دی لایت ها در خودروهای مختلف به صورت خطی است، یعنی هیچ دی لایتی پیدا نمی شود که به صورت حبابی یا لنزی باشد، بلکه همه آن ها به صورت چراغ خطی باریکی اند که به فرم های مختلف در چراغ های مختلف قرار می گیرند.
در برخی از خودروها دی لایت در زیر سپر و در کنار چراغ مه شکن (Fog Light) قرار می گیرد. چراغ های روزتاب قرارگرفته در زیر سپر به صورت یک خط راست و کشیده قرار می گیرند و انحنایی در آن ها دیده نمی شود.
اما چراغ جلوی خودروهای جدید طوری طراحی شده اند که دی لایت در درون آن ها قرار می گیرد. علت این دی لایت درون چراغ جلو قرار می گیرد این است که دید بهتری نسبت به قرارگیری در زیر سپر دارد.
فرمدی لایت های به کاررفته در چراغ جلو به صورت منحنی و یا شکسته است تا بهتر قابل رؤیت باشند.
محمد جبارزاده شیاده
پایگاه خبری اسب بخار
از میان خودروهای داخلی، ۲۰۷ i، سورن پلاس، دنا پلاس، شاهین، کوییک و رانا پلاس مجهز به دی لایت هستند.
بله، شما می توانید از چراغ های LED که در بازار موجود و مخصوص دی لایت است استفاده کنید و با اتصال آن ها به برق سوییچ، منبع انرژی آن ها را فراهم کنید. البته بهتر است این کار را یک متخصص انجام دهد تا مشکلات برقی برای خودروی شما به وجود نیاید.
در خودروهایی که سنسور نور دارند، راننده با تنظیم کردن سِلِکتور چراغ ها در حالت اتوماتیک این اجازه را به خودرو می دهد تا در صورتی که نور از میزان مشخصی کم شد، چراغ ها را روشن کند. اما حتا در خودروهایی که سنسور نور دارند هم از دی لایت استفاده می شود و در مواقعی که سنسور، نور محیط را کافی تشخیص دهد، چراغ های خودرو خاموش می شود و دی لایت ها روشن می شوند. علت استفاده از دی لایت در این خودروها هم این است که احتمال این که راننده سِلِکتور چراغ ها را در حالت اتوماتیک قرار ندهد زیاد است و در این صورت هم ممکن است چراغ ها خاموش باشند.
رانا پلاس مجهز به دیلایت نیست و اونی که حالت نئونی داره در واقع کار چراغ کوچیک ماشین های قدیمی رو انجام میده (بماند که هزینه ی ناچیزی برای ایران خودرو داشت سوارش دیلایت برای چراغ ساز اما به دلیل سیاست چرتش کاری کرده که مثلا از آپشنش کاسته بشه که ۲۰۷ هاشو آب کنه!!!)
رانا پلاس مجهز به دیلایت نیست و اونی که حالت نئونی داره در واقع کار چراغ کوچیک ماشین های قدیمی رو انجام میده (بماند که هزینه ی ناچیزی برای ایران خودرو داشت سوارش دیلایت برای چراغ ساز اما به دلیل سیاست چرتش کاری کرده که مثلا از آپشنش کاسته بشه که ۲۰۷ هاشو آب کنه!!!)
حتی ترمز عقب دیسکی هم بخاطر رقابت با ۲۰۷ روی رانا پلاس نذاشتن.همین موضوع روی سورن پلاس هست بخاطر رقابت با دناپلاس.تموم کاراشون همینجوریه.