نتیجه مشارکت چینی ها در برقی سازی خودرو ؛ هیچ!

مشارکت چینی ها در برقی سازی خودرو
مشارکت چینی ها در برقی سازی خودرو

با توجه به سخنان اخیر رییس هیئت عامل ایدرو در خصوص همکاری چینی ها برای تولید خودروهای برقی، با توجه به نحوه همکاری آن ها در سال های اخیر، به احتمال زیاد نتیجه مشارکت چینی ها در برقی سازی خودرو در ایران مانند خودروهای بنزینی باشد؛ یعنی تقریباً هیچ!

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو با محوریت خودروهای برقی در حالی برگزار شد که باز هم مانند سال های اخیر، بوی پکن تمام فضا را پر کرده بود؛ به نحوی که، در این رویداد، که با هدایت و حمایت وزارت صمت و مشارکت جدی آن ها برگزار شده بود، کم تر نشانه ای از محصولات ایرانی دیده می شد. البته این موضوع در مورد خودروهای بنزینی هم صادق است و همین مسئله، این رویداد را از یک سو تحت تأثیر قرار داد و از سوی دیگر، این پرسش را به وجود آورد که در برقی سازی  نیز باید فقط شاهد حضور خودروهای چینی باشیم.

طراحی مشترک با چینی‌ها

در همین زمینه، رییس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) گفت: «قرار نیست خودروی برقی مشترک چینی- ایرانی بسازیم؛ بلکه بحث بر سر طراحی مشترک با چینی‌ها با استفاده از تجارب آن هاست و خودروی تولیدی حتماً ایرانی خواهد بود.

بابک احمدی با تشریح جزییات توافقات اخیر خودرویی ایران و چین گفت: «وزیر صمت طی سفر فشرده خود، از چند خودروسازی به‌‌روز چین و زیرساخت‌های موجود آن ها در حوزه تولید خودروهای برقی، از جمله کارخانه‌های باتری سازی آن ها بازدید کرد، و به نظر می رسد در شرکت‌های چینی، برای شروع همکاری مجدد با خودروسازان ایرانی و ورود به بازار ایران، فضای بسیار خوبی وجود دارد.»

وی افزود: «با توسعه کمی و کیفی که در صنعت خودروی چین رخ داده است، خودروسازان این کشور به نقطه‌ای رسیده‌اند که امروز به صنعتگران اروپایی تنه می‌زنند، ضمن این که، چینی‌ها فضای تولیدی با ظرفیت‌های بالایی ایجاد کرده‌اند و بسیار علاقه دارند که در بازارهای ایران حضور پیدا کنند.»

احمدی با بیان این که پیش‌شرط وزارت صنعت ایران برای همکاری با خودروسازان چینی، حضور در سرمایه‌گذاری و مشارکت آن ها برای تولید داخلی خودروست، تصریح کرد: «به هیچ وجه پذیرش تولید مونتاژی از چین نخواهیم داشت.»

وی تأکید کرد: «نگران این بودیم که چینی ها همراهی لازم را با تقاضای مطروحه از سمت وزارت صمت نداشته باشند، در حالی که، آن ها با آغوش باز از وزیر صمت ایران استقبال و اعلام آمادگی کردند که همکاری ها را گسترش دهند.»

رییس هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران گفت: «بعد از آن سفر، برای جذب سرمایه‌گذاری چینی‌ها در حوزه صنعت خودرو ایران مذاکرات جدی شکل گرفته است؛ به‌ طوری که، این سرمایه گذاری ها منجر به طراحی و توسعه محصول و تولید داخلی خواهد شد.»

احمدی ادامه داد: «بنا نداریم خودروی برقی مشترک چینی- ایرانی بسازیم، بلکه بحث بر سر طراحی مشترک خودرو با چینی‌ها با استفاده از تجارب آن هاست تا یک خودروی کاملاً ایرانی تولید کنیم.»

وی معتقد است چینی ها در این حوزه اقدامات بسیار خوبی انجام داده اند و باید از تجارب آن ها استفاده کرد.

احمدی در خصوص میزان پای‌بندی چینی‌ها به قراردادهای میان دو کشور با وجود تحولات سیاسی نیز گفت: «در یک رابطه تجاری، مراقبت مستمر و هوشمندی لازم و ابزار کار است و این همیشه باید یکی از ابزارهای مدنظر باشد، این در حالی است که هر وقت از این موضوعات غفلت کردیم، طرف مقابل که به دنبال منافع حداکثری خود است، به ضرر ما کار کرده است.»

وی اظهار کرد: «نمی‌توان به واسطه کوتاهی‌ها و کم‌کاری‌های خودمان، طرف مقابل را متهم کنیم که به دنبال سوءاستفاده بوده است، بلکه باید از ظرفیت‌ها و منافع خودمان که جریان مستمر و محدود به یک زمان هم نمی‌شود، مراقبت کنیم.»

رابطه ای یک طرفه

گفته های رییس هیئت عامل ایدرو شکل و شمایل زیبایی دارند، اما سابقه و تجربه همکاری ایران در این خصوص زیبا نیست و رابطه ای یک طرفه بوده است؛ چینی ها هر محصولی که خواسته اند به ایرانی ها داده اند. در ظاهر، دست تولیدکنندگان ایران برای انتخاب محصول باز بوده است، اما حضور انبوه محصولات مشابه در خطوط تولید مختلف چیز دیگری می گوید. این اتفاق در شرایطی رخ داده و می دهد که ایران به دلیل تحریم ها هنوز امکان ارتباط و خرید از سایر کشورها را ندارد، تنها گزینه چین است، کشوری که به عنوان شریک و رفیق استراتژیک ایران شناخته می شود.

 با این حال، رفتارهای ماه های اخیر و نوع ارتباط و برخورد با رقبای منطقه ای از جمله عربستان و امارات نشان می دهد که آن ها را نمی توان شرکای خوبی به شمار آورد. البته وی در بخشی از سخنانش با اشاره به کوتاهی ها و کم‌کاری‌های و متهم نکردن طرف مقابل، راه انتقادهای بعدی را بسته است، یعنی از همین حالا این معاون وزیر صمت، مانند معاون وارداتی وزارت صمت، توپ را در زمین تولیدکنندگان انداخته است.

به بیان دیگر، به رغم حضور وزیر صمت در جریان این نوع قراردادها باز هم احتمال عدم همکاری و مشارکت مطلوب چینی ها وجود دارد و بابک احمدی از همین ابتدا مسیر اعتراض را بسته است؛ هر کس نسبت به همراهی نکردن چینی ها انتقاد کند، خودش متهم به کوتاهی و همکاری می شود. با این حساب، به نظر می رسد در برقی سازی خودروها نیز چین نقش اصلی را ایفا خواهد کرد. البته این کشور در حال حاضر در جهان نیز همین نقش را دارد، اما تفاوت این است که در ایران برای ایفای تعهد، سناریو بازنویسی شده است و نحوه اجرا فرق می کند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.