ابهام در تحویل خودروهای سامانه ای
کمبود و عدم تخصیص ارز، هر روز وسعت و دامنه بیش تری پیدا می کند و چالش تولید را به مرحله خطر نزدیک کرده است. این مسئله باعث شدت گرفتن ابهام در تحویل خودروهای سامانه ای شده است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، عباس علی آبادی در حالی سکان صمت کشور را در دست گرفته است که به نظر می رسد علاوه بر حرکت در مسیر از پیش تعیین شده، باید با چالش ها و مشکلات زیادی نیز دست و پنجه نرم کند. بخشی از این مشکلات یادگار امین قبلی کابینه است؛ تحقق واردات خودرو، کاهش قیمت ها و افزایش تولید بخشی از این میراث هستند.
با این حال، با تعیین تکلیف تعرفه ها و تصویب لایحه الحاقی واردات این مسئله در هر صورت با رویکردی برخلاف وعده ها در شرف تحقق است. به خصوص این که، به گفته سرپرست وزارت سازمان توسعه تجارت، کار ترخیص ۴ هزار خودرو تمام شده و ۵ هزار خودروی دیگر ثبت سفارش شده است.
چالش کاهش قیمت
کاهش قیمت هم که در گرو تولید واردات است. با توجه به وضعیت موجود به نظر می رسد این دو مشکل نه تنها به قوت خود باقی خواهند ماند، بلکه به نظر وخیم و سنگین تر هم می شوند.
علی آبادی همانند فاطمی امین خوش اقبال نیست و شانس استفاده چندباره از خودروهای ناقص در آمار تولید را از دست داده است، بنابراین چاره ای جز فراهم کردن مقدمات تولید ندارد. ضمن این که، با توجه به شعارها، وعده ها، فشارها و توقعی که ایجاد شده، کاهش قیمت و افزایش تولید عرضه همانند کیفیت به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است، بنابراین از همین حالا، او با انبوهی از خواسته ها و کارهای عقب افتاده مواجه شده است. با این حال، با توجه به سابقه علی آبادی به نظر می رسد او کاملاً با تولید آشناست و جنس آن را می شناسد، اما در حال حاضر، عدم تخصیص ارز جدی ترین و حادترین مسئله پیش روی تولیدکنندگان است که می توان آن را بزرگ ترین چالش علی آبادی در ابتدای صدارت دانست.
در واقع، کمبود ارز و تهدید تولید رفته رفته در حال خروج از فاز تهدید و هشدار و رسیدن به مرحله بحران است. طی ماه های اخیر خودروسازان دولتی و غیر دولتی به روش های مختلف از جمله نامه نگاری و گفتوگو و خبرهای رسانه ای به شدت نسبت به عواقب این مسئله هشدار و تذکر داده و می دهند، اما تا امروز نه تنها ارزی به آنان تخصیص نیافته است، بلکه با قطع دسترسی خودروسازان مستقر در مناطق ویژه و آزاد به ارز مبادله ای، مسیر تولید را تنگ تر و شیب سقوط را بیش تر کرده اند. مسئله و مشکل کمبود ارز به قدری جدی است که نه تنها خودروسازان غیر دولتی و خصوصی را به تنگ آورده، بلکه صدای دولتی ها را نیز در آورده و با نامه نگاری نسبت به عواقب آن هشدار داده است. در این وضعیت، خودروسازان بخش خصوصی هم با توجه به دیوار کوتاهی که دارند، مدت هاست به طور مرتب نسبت به توقف تولید اخطار می دهند.
در این شرایط، به گفته وزارت صمت ،طرح فروش یکپارچه خودرو به این دو ختم مرحله نخواهد و قطعاً برای مرحله سوم و اجرای آن برنامهریزی صورت خواهد گرفت. این در حالی است که پس از مشخص شدن اولویت ها، شرکت هایی که در این طرح حضور داشته اند، به صراحت اعلام می کنند خودروهای سامانه ای تنها در صورت تخصیص ارز تحویل خواهند شد. برخی دیگر از تعلیق درخواست ها برای نیمه دوم سال خبر می دهند.
در این میان، بازار خودرو با ادامه دار بودن وضعیت فعلی، باز هم به سمت افزایش قیمت ها حرکت خواهد کرد. حالا مشخص نیست علی آبادی می تواند از فرزین بانک مرکزی تأمین ارز کند یا باید شاهد موج جدیدی از انصراف ها و اعتراض ها باشیم. به بیان ساده، سنگ سامانه ای که فاطمی امین به اجبار شورای رقابت و مغز متفکر وزارت صمت در چاه انداخته، به بلای جان خودروسازان و مردم تبدیل شده است.
ارز نباشد تولید یا کم و یا به طور کامل متوقف می شود و از جنبه های مختلف فشار وارد می کند و قیمت ها افزایش خواهد یافت، یعنی شکل گیری موج جدید از تقاضا اصلاً دور از دسترس نیست و دوباره این چرخه معیوب و خطرناک که طی سال های اخیر دامنگیر بازار خودروی کشور شده است، تکرار خواهد شد. البته با توجه به شناخت و تجربه بیش تر بعید است این مسئله مدیریت نشود، مگر این که برخی یا بخشی از بدنه حاکمیت قصد بهره برداری از آشفته بازار خودروی کشور را داشته باشند. حالا باید دید آیا علی آبادی توانایی حل مسئله و آباد کردن ویرانه های باقی مانده را دارد و یا این که باید خود را با چالش سنگین توقف تولید و حواشی پیرامون آن آماده کند؟
مطالب از این دست بوی تمایل شما به صعودی بودن قیمت ها رو میده. ندارید اعتماد مخاطبینتون خدشه دار بشه
برام سواله چرا از وقتی شورای رقابت در قیمت گزاریهای شرکتهای مونتاژ کار دخالت کرد مشکل تهیه ارز پیش اومده قبلن مشکلی نبود ؟!!!