در سالی که گذشت، میزبان چه خودروهایی می توانستیم باشیم؟ – بخش اول
به روشنی آشکار است که اگر آمریکا از برجام خارج نمی شد و تحریم های ظالمانه اش را برای ایران وضع نمی کرد، سال ۹۷ را به مراتب آسان تر و با رونق اقتصادی بیش تر تجربه می کردیم.
یکی از بخش هایی که امسال در صورت نبود تحریم ها رونق می گرفت، صنعت خودروی کشور بود. البته نباید این مسئله را نادیده گرفت که چند ماه پیش از آغاز تحریم ها، مشکلات داخلی و فسادهای سیستمی اوضاع بازار و صنعت خودرو را بر هم زده بود، بنابراین حتا اگر امروز تحریم ها نبود، نمی توانستیم چندان به واردات به نسبت آسان خودروها دل خوش باشیم اما تحریم ها مزید بر علت شد تا صنعت و بازار خودروی کشور سخت ترین دوره تاریخ خود را در سال ۹۷ ثبت کند. سالی که نوسان های بسیار در بازار خودرو اتفاق افتاد و مشکلات داخلی و خارجی باعث شد هر روز به جمع معترضان خودرویی اضافه شود. امسال مشخص شد در صورت عدم همکاری با شریک های خارجی، خودروسازان داخلی حرف چندانی برای گفتن ندارند یا دست کم نمی توانند خلاف ادعایشان با کم ترین وابستگی خارجی مسیر رشد و توسعه را پیش بگیرند.
هر سال با نزدیک شدن به آغاز سال جدید، بیش تر رسانه های خودرویی به این مسئله می پردازند که چه خودروهایی را می توانیم تا ۱۲ ماه دیگر در بازار خودروی کشور ببنیم. در پایان سال ۹۶، این محتوا به رسم همیشگی توسط رسانه های خودرویی تولید و منتشر شد اما به دلیل مشکلات پیش آمده کم تر بخشی از آن تحلیل ها به واقعیت نزدیک شد. بنابراین امسال قصد داریم در واپسین روزهای سال ۹۷، ببینیم چه خودروها و شرکت هایی برنامه حضور پررنگ تری در بازار ایران داشته اند و به دلیل مسائل گفته شده نتوانسته اند امسال به جاده های کشور بیایند؟
در بخش اول این بررسی به برنامه های تحقق نیافته نشان های پژو، سیتروئن، رنو، سوزوکی و مزدا در سال ۹۷ می پردازیم.
پژو و آرزوی سهم بیش تر از بازار ایران!
کمپانی “پژو” که در مشارکت با “ایران خودرو” شرکت “ایکاپ” را تأسیس کرده بود، بر اساس شنیده های موثق قصد داشت در سال ۹۷ حداقل دو محصول جدید را به بازار ایران معرفی کند. نخستین خودروی این خودروساز فرانسوی، پژو ۳۰۱ فیس لیفت بود. این سدان اقتصادی قرار بود با سهم داخلی سازی بالا در پایان تابستان ۹۷ به بازار ایران بیاید و به عنوان ارزان ترین خودروی ایکاپ به فروش برسد. دومین محصول، پژو ۵۰۸ جدید بود که به عنوان سدان نیمه لوکس شناخته می شد و چندی است در رسانه های اروپایی، این خودرو را خاص ترین محصول کمپانی پژو می نامند. برخی احتمال می دادند در نمایشگاه خودروی تهران ۹۷، کمپانی پژو و شرکت ایکاپ، پژو ۵۰۸ نسل جدید را معرفی کنند و این سدان را مانند گذشته به صورت وارداتی به دست مشتریان ایرانی برسانند. یکی دیگر از برنامه های ایکاپ و پژو، آغاز مرحله جدید پیش فروش ۲۰۰۸ بود که چند هفته پیش از اجرایی شدن این طرح، خروج آمریکا از برجام اعلام شد و هیچ گاه این اتفاق رخ نداد. اکنون مدیران ایران خودرو اعلام کرده اند در پایان سال ۹۸، پژو ۳۰۱ جدید را با داخلی سازی حداکثری وارد خط تولید خود خواهند کرد. در حال حاضر تعدادی پژو ۳۰۱ جدید در ایران خودرو به صورت آزمایشی تولید شده است.
سیتروئن؛ فرانسوی ای که نیامده رفت!
“سایپا – سیتروئن” بهار ۹۷ به صورت رسمی تولید C3 را در کارخانه کاشان آغاز کرد و پیش فروش آن نیز همان موقع انجام شد. یکی از برنامه های این شرکت معرفی ترکیب رنگ های جدید برای سیتروئن C3 بود و می خواست این هاچ بک به روز را در کنار عرضه با پیشرانه ۱٫۶ لیتری توربو ۱۶۳ اسب بخار و امکانات سطح بالا، در نسخه ای ارزان تر و با پیشرانه ضعیف تر راهی بازار کند. سیتروئن C3 ارزان تر به پیشرانه ۱٫۶ لیتری تنفس طبیعی مجهز بود که توانی حدود ۱۱۸ اسب بخار تولید می کرد. این خودرو از نظر امکانات رفاهی و ایمنی در سطح پایین تری قرار داشت و حدود ۳۰ درصد ارزان تر از C3 کنونی برای مشتریان تمام می شد.
به گفته مدیران سایپا – سیتروئن بنا بود در کنار این پروژه، یک کراس اوور را نیز به عنوان رقیب پژو ۲۰۰۸ معرفی کنند. سیتروئن C3 XR همان خودرویی بود که چند ماه پیش در نسخه فیس لیفت به بازار چین عرضه گردید. جالب است بدانید سایپا – سیتروئن و کمپانی “سیتروئن” فرانسه قصد داشتند C3 XR فیس لیفت و C5 Aircross را در نمایشگاه خودروی تهران ۹۷ رونمایی کنند و کم کم عرضه رسمی این دو خودروی متفاوت را آغاز نمایند اما به دلیل مسائل تحریم، هیچ گاه چنین اتفاق هایی رخ نداد و در نهایت دو هزار دستگاه سیتروئن C3 با قوی ترین پیشرانه در اختیار تعداد محدودی از علاقه مندان به این خودرو قرار گرفت.
سوزوکی به دنبال گام های جدید در ایران بود!
کمپانی “سوزوکی” با وجود تیراژ تولید کم تر در مقایسه با دیگر خودروسازان ژاپنی، محصولات خوب و کاربردی را به بازار جهانی معرفی کرده و همیشه مشتریان خود را داشته است، در بازار ایران نیز چنین مسئله ای صدق می کند. با وجود این که در سال های گذشته کراس اوورهای مختلفی در رده قیمتی سوزوکی گرندویتارا عرضه شدند، اما به دلیل وجود قابلیت های حرکتی یک SUV در گرندویتارا، بسیاری این شاسی بلند کوچک را به عنوان خودروی خود انتخاب می کردند. در سال ۹۶، سوزوکی گرندویتارا با تیراژ بیش از پنج هزار دستگاه در ایران خودروی خراسان مونتاژ شده بود و نسبت به سال گذشته حدود ۹۲٫۸ درصد رشد تولید را تجربه کرده بود. بدیهی است که در صورت نبود تحریم ها، دوباره سوزوکی گرندویتارا رکورد فروش سال گذشته اش را در سال ۹۷ می شکست. خلاف این که بسیاری فکر می کنند گرندویتارا یک خودروی از رده خارج در کمپانی سوزوکی است و ویتارای جدید به عنوان نسل جدید آن معرفی شده است، باید به این نکته اشاره کنیم که ویتارا یک کراس اوور جمع و جور در بازار جهانی بوده و گرندویتارا به عنوان یک SUV کوچک همچنان در بسیاری از کشورها با تیراژ مختلف عرضه می شود.
کمپانی سوزوکی ژاپن قصد داشت با همکاری ایران خودرو در کنار عرضه گرندویتارا، تولید ویتارا را به عنوان یک کراس اوور پر آپشن در ایران آغاز کند، بنابراین پیش از آغاز تحریم ها، این خودروساز ژاپنی نمونه هایی از کراس اوور ویتارا را به ایران خودرو فرستاد تا تست های آن انجام شود. با این وجود مسائل مرتبط به تحریم باعث شد سوزوکی هم بازار ایران را ترک کند و دیگر نتواند مانند مرحله قبلی تحریم ها به صورت قطره چکانی در ایران باقی بماند.
قرار بود تنوع محصولات مزدا بیش تر شود!
شرکت “بهمن موتور” در ابتدای سال ۹۷ نمونه ای از مزدا CX-5 را به ایران آورد تا تست های مختلف فنی و مراحل دریافت مجوزهای عرضه آن را پشت سر بگذارد. پس از مدتی این کراس اوور نیمه لوکس ژاپنی توانست در فهرست خودروهای مجاز به ورود قرار بگیرد اما فرا رسیدن تحریم ها باعث شد مزدا CX-5 هیچ گاه حضور پر رنگ را در بازار ایران تجربه نکند. بهمن موتور قصد داشت در نیمه دوم سال ۹۷، این کراس اوور ژاپنی را به صورت وارداتی به بازار کشور عرضه کند. همچنین برخی شنیده ها حاکی از آن بود که مقدمه ارتقای تولید محصولات “مزدا” در ایران در دست انجام بوده است و اگر تحریم ها پیش نمی آمد، به احتمال زیاد مزدا و بهمن موتور در سال ۹۷ خبرهای جدیدی را برای بازار خودروی کشور و ژاپنی سواران داشتند.
رنو؛ نرفته ای که رفته است!
کمپانی “رنو” جزو آن دسته از خودروسازان اروپایی است که هنوز خروج خود از بازار ایران را به دلیل تحریم ها، به صورت رسمی اعلام نکرده است و دلایلی به غیر از تحریم را برای عدم تمایل به همکاری با “پارس خودرو” و ایران خودرو اعلام می کند. با این که هنوز خودروهای رنو در ایران تولید می شوند، اما مشخص است که بزرگ ترین گروه خودروسازی جهان چندان اشتیاقی برای حضور دوباره در بازار ایران ندارد و حداقل نمی خواهد با نشان خود محصولات اش را در کشور ما به صورت گسترده عرضه کند.
اگر آمریکا از برجام خارج نمی شد، کمپانی رنو قصد داشت با راه اندازی خط تولید مستقل اش در ایران، تولید رنو سیمبل فیس لیفت و داستر جدید را در نیمه دوم سال ۹۷ آغاز کند. دو خودرویی که در رده محصولات اقتصادی قرار می گرفتند و می توانستند مشتریان بسیاری را به سمت خود بکشانند. آن طور که در گذشته اعلام می شد، رنو سیمبل فیس لیفت با داشتن امکاناتی همچون سیستم کنترل پایداری الکتریکی، کروز کنترل و محدود کننده سرعت، نمایش گر، سنسور پارک و دوربین عقب، سیستم تهویه اتوماتیک، چراغ روز و… قرار بود با قیمتی حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد گران تر از تندر ۹۰ پلاس اتوماتیک به بازار ایران بیاید. همچنین رنو داستر جدید هم به عنوان یک کراس اوور دو دیفرانسیل و تک دیفرانسیل اقتصادی می خواست تهدیدی برای خودروهای چینی همچون چری تیگو ۵، جک S5 اتوماتیک، بی وای دی S6، هایما S7 و… باشد. از سویی در بحث محصولات وارداتی، رنو با همکاری “نگین خودرو” و “رنو پارس” قصد داشت مگان نسل جدید را به بازار ایران بیاورد. همچنین رنو کپچر فیس لیفت یکی دیگر از برنامه های این خودروساز فرانسوی برای افزایش سهم اش در بازار ایران بود. برخی احتمال می دادند در کنار عرضه رنو مگان جدید و کپچر فیس لیفت به صورت وارداتی، مقدمه عرضه رنو کلیوی نسل جدید هم در ایران فراهم شود.
در مطلب بعدی قرار است ببینیم خودروسازانی همچون هاوال، هایما، بی وای دی، ام جی و جک چه برنامه هایی برای توسعه بازارشان در سال ۹۷ داشته اند.
پایگاه خبری اسب بخار
البته فرصت سوزی دوستان در عقد قرارداد همکاری و راه اندازی خط تولید رنو و پژو و سیتروین راه هم باید به تحریم افزود. متاسفانه مسوولان ما با حماقت تمام فرصتی راکه میتوانست صرف راه اندازی خط تولید این محصولات بشود را صرف بحث های مغرضانه برای سهم خواهی کردند و به راحتی فرصت ها را به باد دادند. که اگر چنین نمیکردند و خطوط تولید این محصولات راه اندازی میشد، این شرکتها به راحتی ایران راترک نمیکردند و شاید به همین دلیل هم تحریمها به این راحتی اثر نمی کرد. متاسفم برای ما ایرانیها که همیشه حاشیه کار برامون اصل هست!
زندگی ما شده ایکاش و اگر و مگر … واقعا تاسف باره این وضعیت
این مقاله به خوبی حاکمیت قانون جنگل رو نشون میده …. جایی که عهدنامه ها و معاهدات بین المللی چیزی جز پشم نیست و یه آدم روان پریش نژادپرست فکر میکنه هرغلطی که میخواد میتونه بکنه
اینا دیگه شده رویا!!!
آقای معراج،پرچم کشورها هم پشم نیست.تا زمانیکه بمانند پشم،پرچم کشورها رو آتش میزنیم و روی موشکهایمان ویرانی کشورها رو خواستاریم،این شرایط،روزه خوش ماست و با ادامه دادن این جریان،این کشور ماست که روز به روز فقیرتر و منزوی تر میشه…
جالبه که طرز فکر برخیمردم در قرن ۲۱ اینه که آتیش زدن پرچم موجب دشمنیه ولی اختصاص رسمی بودجهبرای سرنگونی یک حکومت دلیل دشمنی نیست. با این سیستم فکری بدبختیهایی که سرمون میاد تعجبی نداره
اگه به اگر گفتن باشه…من میگفتم اگر واقعه ۵۷ اتفاق نمی افتاد …الان یکی از بزرگترین خودروسازهای آسیا بودیم…
به نظرم در قرارداد رنو و مزدا طرف داخلی بیشتر مقصر هست تا خارجی چون این ما هستیم که واردات رو ممنوع کردیم و مزدا نمیاد و ما بودیم که به رنو اعتنا نکردیم و الان اونا شرکتای مارو تو بدترین شرایط گذاشتن تا طرف ایرانی رسما التماسشونو بکنه برای پژو و سیتروئن هم من تقریبا چنین چیزی رو متصورم ولی در مورد سوزوکی هیچی به ذهنم خطور نمی کنه که کلا چقدر مگه با امریکا دخل و خرج داشته که ول کرده رفته
عاقبت نوکری کدخدا بیشتر از این نمیشد برامون و نمی داد و نداد …. قابل توجه دوستانی که میگن پرچم کشور آتش میزنیم و ادعای حقوق بشرشون گل می کنه قبل اون اون سیصد هزار شهید پرپر شده کشورشو و حدود هفتصد هزار جانباز قطع نخاعی و شیمیایی و تو کنج خونه نشسته شو با هفده هزاررر شهید ترور کهههههه فقط سهم این چهل سال ببینه بعد بیاد تقصیر و بندازه گردن آتش زدن پرچم و…. بیش از هفتاد سااال کودک کشی و نسل کشی صهیونیستا هم پیش کش با داعش و…. کدخدایی که چهل ساله خودشو به در و دیوار و زمین و زمان کوبیده تا این حکومت و نظام الهی رو سرنگون کنه نتونسته دیوانه نیست یهو پسر خاله شه همه چیشو با همه تکنولوژی و امکانات تسلیم کشور ما بکنه …. دیگه نوکری غرب زدگی تا کی خدا داند ….
درضمن لطفا اینم یادتون نره طراحان خودرو وطنی و هم میهن ما دارند اونور خودرو می سازن به این غربی ها و…. کم کم اش سه چهار شرکت مطرح دنیا هستند که یکی شونم باشه کافیه برامون پس یادبگیریم غربی جماعت از شکم مادرش تکنولوژی نیاورده با خودش بلکه ببینیم اون ته سوراخی ما و نشت ما از کجاس که نمی تونیم این چنین جوونایی رو نگه داریم داخل و همه هم می دونیم چون بها نمیدیم بهشون چون در داخل آدم های روغن فکر و نوکر ذاتی کدخدایی و غرب زده ای هستند که ایمان ندارند که میشه سااخت …. چشماشونو بستن به حقایق که حمایت از اینام حرف علنی بچه های انقلاب ولی کو عمل فعلا ؟!!!!