گیربکس ESS کوئنیگزگ با دو حالت کاملاً دستی و کاملاً اتوماتیک + ویدیو

گیربکس ESS کوئنیگزگ
گیربکس ESS کوئنیگزگ

گیربکس ESS کوئنیگزگ را می توان یکی از شاهکارهای مهندسی دانست که در عین این که می تواند به صورت اتوماتیک عمل کند، به صورت کاملاً دستی هم قابل استفاده است و همین ویژگی موجب شده تا گیربکس ESS به یکی از شاهکارهای مهندسی روز دنیا در زمینه خودرو تبدیل شود.

آریزو 8 آریزو 8

با ظهور گیربکس های اتوماتیک، دیگر رانندگان نیازی به کلاچ گیری و تغییر موقعیت لیور دنده (Shifting Lever) نداشتند، زیرا همه این کارها به صورت خودکار انجام می شد. خریداران خودروهای اتوماتیک در طی رانندگی با آن ها آرامش بیش تری داشتند و با توجه به تقاضای زیادی که به وجود آمد، پیشرفت این دسته از گیربکس ها در سال های اخیر بسیار چشم‌گیر بود. به همین سبب امروز با تعداد زیادی از انواع گیربکس های اتوماتیک روبه‌رو هستیم که هر کدام از آن ها مکانیزم خاص خود را دارند، اما در کل، تعویض دنده در همه آن ها به صورت اتوماتیک انجام می شود. به طور کلی، این روزها شاهد گیربکس های اتوماتیکی هستیم که با مکانیزم های AT، CVT ،AMT و دوکلاچه (DCT)، نسبت دنده های مختلف را برای خودرو فراهم می کنند و از آن جایی که هر کدام از این مکانیزم ها ویژگی های مخصوص به خود را دارند، خریداران می توانند از میان آن ها یک نمونه را برگزینند.

های بانک های بانک

بیشتر بخوانید: معرفی و شیوه کار جعبه دنده دستی (Manual)

حالت دستی گیربکس های اتوماتیک مرسوم چگونه است؟

در کنار حالت اتوماتیک این دسته از گیربکس ها، یک حالت دستی (Manual) هم وجود دارد که می تواند به صورت تیپ ترونیک (Tip Tronic) و یا استپ گیت (Step Gate) باشد. عملکرد این دو حالت فرق خاصی با هم ندارند و در هر صورت تعویض دنده تحت اختیار راننده درمی آید. در گیربکس های اتوماتیک مرسوم، شخصی که در حال رانندگی است خیلی راحت می تواند با تغییر در موقعیت لیور دنده، گیربکس را در حالت دستی قرار دهد و بدون کلاچ گیری، دنده های مورد نظر خود را درگیر کند.

اما این رویه در گیربکس ESS کوئنیگزگ وجود ندارد، زیرا حالت دستی آن به گونه ای است که راننده برای تعویض دنده حتماً باید عمل کلاچ گیری را انجام دهد و سپس موقعیت قرارگیری لیور دنده را عوض کند. همین ویژگی گیربکس ESS موجب شده است به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی خودرویی شناخته شود.

ساختار گیربکس ESS کوئنیگزگ چگونه است؟

گیربکس ESS کوئنیگزگ از سه محور تشکیل شده است که یکی از آن ها مستقیم به موتور وصل می شود (بین گیربکس و موتور فلایویل وجود ندارد) و یکی دیگر شفت خروجی محسوب می شود و با دیفرانسیل در ارتباط است. در بین این دو محور هم یک محور میانی قرار گرفته است که هم دارای چرخ دنده های کلاچ دار است و هم چرخ دنده های بدون کلاچ. لازم به ذکر است که هیچ کدام از چرخ دنده های محور متصل به موتور، کلاچ دار نیستند و از طرفی همه چرخ دنده های محور خروجی کلاچ دار هستند، اما جدا از ۶ کلاچی که به آن ها اشاره شد، یک کلاچ دیگر نیز بر روی محور خروجی وجود دارد که فقط برای دنده عقب است.

گیربکس ESS کوئنیگزگ در حالت دستی و اتوماتیک چند سرعته است؟

گیربکس ESS کوئنیگزگ

در این گیربکس برای حرکت رو به جلو، ۳ کلاچ بر روی محور میانی وجود دارد و سه کلاچ دیگر بر روی محور خروجی که در مجموع می توانند ۹ حالت دنده فراهم کنند. حال تمام این ۹ دنده برای حالت اتوماتیک استفاده می شود، اما برای حالت دستی، راننده فقط ۶ تا از آن ها را می تواند در اختیار داشته باشد. پس این گیربکس ۹ دنده اتوماتیک و ۶ دنده دستی است.

کلاچ ها گیربکس ESS کوئنیگزگ چگونه عمل می کنند؟

عملکرد تمام کلاچ های به‌کاررفته در گیربکس به کمک تعدادی عملگر (Actuator) انجام می شود و به همین دلیل، اتصال بین پدال کلاچ درون کابین و خود صفحه کلاچ ها با سیم و از طریق دیتای الکترونیکی است. راننده به هر میزان که پدال را فشرده کند، عملگر هم به همان میزان صفحه کلاچ را درگیر و یا رها می کند، پس به این ترتیب، تمام دستوراتی که راننده به پدال می دهد، کاملاً و با دقت بالا به پک های کلاچ گیربکس منتقل می شود.

حساسیت کلاچ های گیربکس ESS کوئنیگزگ چه میزان است؟

با وجود این که اتصال بین پدال و مجموعه کلاچ ها به صورت هیدرولیکی یا مکانیکی نیست و کاملاً الکتریکی است، اما شاهد حساسیت بسیار بالایی در این اتصال برقی هستیم. به حدی که اگر راننده عمل کلاچ گیری را درست انجام ندهد، خودرو ممکن است مانند بقیه خودروهای دنده دستی خاموش شود.

گیربکس ESS کوئنیگزگ در حالت دستی

همان طور که گفته شد، این گیربکس در حالت دستی ۶ دنده دارد که برای درگیر شدن هر کدام از این دنده ها نیاز است دو کلاچ عمل کنند که یکی از آن ها با قرار دادن لیور در دنده مورد نظر به صورت اتوماتیک درگیر می شود (اتصال بین گیربکس و دسته دنده به صورت Shift by Wire است) و دیگری با پدال کلاچی که درون کابین است کنترل می شود. برای مثال، با قرار دادن لیور یا دسته دنده در دنده ۱، کلاچ مورد مربوطه میانی به صورت اتوماتیک اتصال را برقرار می کند. حال می ماند کلاچ دوم مورد نیاز که بر روی محور خروجی است و برای برقراری اتصال توسط آن نیاز است شخص پایش را از روی پدال بردارد.

از آن جایی که بر روی صفحه تعویض دنده، موقعیت R کنار حالت D قرار دارد، راننده می بایست در صورت حرکت دادن دسته دنده از بخش دستی به R، کلاچ گیری کند. در غیر این صورت و هنگامی که خودرو در حالت اتوماتیک (D) بود، نیازی به فرآیند کلاچ گیری برای این کار نیست.

 گیربکس ESS کوئنیگزگ در حالت اتوماتیک

گیربکس ESS کوئنیگزگ

اما در حالت اتوماتیک دیگر نیازی به هیچ گونه کلاچ گیری و تعویض دنده ای نیست، زیرا تمام امور این کار به صورت خودکار انجام می شود و در زمان مناسب کلاچ ها درگیر و یا رها خواهند شد. برای عملکرد گیربکس در حالت اتوماتیک فقط نیاز است راننده دسته دنده را در حالت D قرار دهد. 

در مجموع می توان گفت، گیربکس ESS کوئنیگزگ یکی از حرفه ای ترین طراحی هایی بود که تابه‌حال در بخش انتقال قدرت صورت گرفته است و به همین دلیل می توان آن را یکی از شاهکارهای کمپانی کوئنیگزگ دانست.

به طور کلی، توضیح متنی تمام فرآیند تعویض دنده در گیربکس ESS کوئنیگزگ بسیار دشوار است، به همین دلیل، حتماً توصیه می کنم که برای درک بیش تر مکانیزم حاکم بر این گیربکس، فیلم این متن را تماشا کنید.

ویدیوی گیربکس ESS کوئنیگزگ با دو حالت کاملاً دستی و کاملاً اتوماتیک

ساختار گیربکس ESS کوئنیگزگ چگونه است؟

این گیربکس از سه محور تشکیل شده است که یکی از آن ها مستقیم به موتور وصل می شود و دیگری شفت خروجی است و با دیفرانسیل در ارتباط. در بین این دو محور یک محور میانی قرار گرفته که هم دارای چرخ دنده های کلاچ دار است و هم بدون کلاچ. به طور کلی، در این گیربکس برای حرکت رو به جلو ۶ کلاچ مجزا و برای دنده عقب یک کلاچ وجود دارد.

گیربکس ESS کوئنیگزگ در حالت دستی و اتوماتیک چند سرعته است؟

در این گیربکس برای حرکت رو به جلو، ۳ کلاچ بر روی محور میانی وجود دارد و سه کلاچ دیگر بر روی محور خروجی که در مجموع می توانند ۹ حالت دنده فراهم کنند. حال تمام این ۹ دنده برای حالت اتوماتیک استفاده می شود، اما برای حالت دستی، راننده فقط ۶ تا از آن ها را می تواند در اختیار داشته باشد.

حساسیت کلاچ های گیربکس ESS کوئنیگزگ چه میزان است؟

با وجود این که اتصال بین پدال و مجموعه کلاچ ها به صورت هیدرولیکی یا مکانیکی نیست و کاملاً الکتریکی می باشد، اما شاهد حساسیت بسیار بالایی در این اتصال برقی هستیم، به حدی که، اگر راننده عمل کلاچ گیری را درست انجام ندهد، خودرو ممکن است مانند بقیه خودروهای دنده دستی خاموش شود.

به این مطلب رای دهید

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.