افزایش تولید خودرو زیباست اما برای که زیباست؟

افزایش تولید خودرو
افزایش تولید خودرو

هر چند با انتشار خبر شکسته شدن رکورد تولید خودرو پس از ۵ سال باید خوشحال بود، اما در عین حال، با توجه به بی اثر بودن این آمار بر بازار باید پرسید: افزایش تولید خودرو زیباست اما برای که زیباست؟

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، طی ماه های اخیر علاقه‌مندان و فعالان حوزه خودرو با انواع و اقسام آمار و ارقام افزایشی در این صنعت مواجه شده اند؛ آماری مبتنی بر افزایش تولید روزانه صفر شدن خودروهای ناقص، افزایش عبور مستقیم، افزایش تولید روزانه، بخشی از اخباری هستند که نشان از رشد تولید و افزایش نرخ توزیع آن دارد. به تازگی نیز خبر دیگری به نقل از مدیرکل دفتر صنایع خودرو وزارت صمت منتشر شده است که حکایت از شکسته شدن رکورد تولید ماهانه خودرو دارد.

به گفته توکلی لاهیجانی: «خودروسازان کشور در هشت ماه ابتدایی امسال توانستند پس از موفقیت‌های پی در پی، نزدیک به به ۷۵۰ هزار خودرو تولید کنند که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، رشد ۱۵ درصدی نشان می دهد. این درحالی است که از خرداد سال جاری، روند تولید عبور مستقیم و توقف تولید خودروهای ناقص پس از گذشت بیش از چهار سال متوالی شکل گرفت.»

وی همچنین با بیان این که دیگر می توانیم بگوییم تثبیت جریان تولید در صنعت خودروی کشور شکل گرفته است، ابراز امیدواری کرده و گفته است: «پس از ترمیم جریان تولید، توسعه پلتفرم‌های جدید و تولید محصولات کیفی و رقابتی در صنعت خودروی کشور شتاب بیش تری به خود بگیرد، همان گونه که در گام دوم برنامه تحولی وزارت صنعت، معدن و تجارت این مهم مدنظر قرار گرفته است.»

توکلی لاهیجانی اضافه کرده است: «نکته درخشان کار خودروسازان و زنجیره تأمین توانمند داخلی این است که فقط در آبان امسال بیش از ۱۲۲ هزار خودرو در کشور تولید شده که رکورد تولید در همه ماه‌های پنج سال گذشته از سال ۱۳۹۷ تاکنون را شکسته است و نشان از عبور از بحران تولید در صنعت خودروی کشور دارد.»

وی خاطرنشان کرده است: «نکته مهم دیگر، میزان تحویل خودروها توسط دو خودروساز اصلی کشور است که با توجه به کاهش چشمگیر خودروهای ناقص داخل پارکینگ نسبت به سال گذشته، در عمل بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته است.»

با اتکا و احتساب این آمار به نظر می رسد که هم اکنون باید شاهد رخت بستن بسیاری از تقاضاهای کاذب مبتنی بر دلالی از بازار باشیم. تولید و تزریق این تعداد دستگاه باید به نحوی بسیار باشکوه به تقاضاهای مصرف سر و سامان داده باشد. یعنی باید شاهد رونق در دادوستد این کالا باشیم حتی اگر حداقلی باشد، همچنین شاهد این باشیم که به رغم افزایش نرخ ارز و نوسانی که دارد باید به دلیل تزریق این تعداد خودرو، حداقل بازار با تثبیت قیمت ها همراه شود. اما برخلاف تصور در عالم واقع، این اخبار از تأثیرگذاری بر بازار عاجز هستند، یعنی حتی نمی توانند اثرگذاری روانی داشته باشند.

واقعیت این است که بازار خودرو آمارزده شده است، چراکه طی سال های اخیر با انواع و اقسام اعداد و ارقامی همراه بوده است که هیچ کدام نتوانسته اند کوچک ترین اثری بر ذهن بازار و مصرف کننده داشته باشد. ضمن این که نباید حافظه بازار را نیز دست کم گرفت. به عنوان مثال، در دوره مدیریت پیشین دو خودروساز بزرگ به طور مرتب خبرهایی حول و حوش افزایش تولید منتشر می شد،‌ آن هم در شرایطی که بازار نسبت به امروز به شدت وضعیت نابه‌سامان و متلاطمی داشت. اما با گذشت زمانی اندک مشخص شد این آمار تنها برای پر کردن کارنامه و ارائه دستاورد به مقام های بالاتر بوده است. وجود بیش از ۱۷۰ هزار خودرو ناقص کف پارکینگ برای اثبات این موضوع به قدر کافی کفایت می کند. این روزها نیز این آمار مرتب منتشر می شوند، اما مشخص نیست گروه هدفش کیست و چه نکته ای را می خواهد ثابت کند. این در حالی است که بازار همچنان در سکوت رکود، به طور مداوم با افزایش قیمت همراه شده است. در واقع، نشان می دهد که دیگر توجهی به این آمار ندارد، چراکه اثرات این تولید به هیچ وجه قابل لمس نبوده و اثرگذاری نداشته اند،‌ در غیر این صورت، قطعاً باید با واکنش های بازار مواجه می شدیم،‌ اما در حال حاضر، بازار به جای آمار شکسته شدن میزان تولید پس از ۵ سال به نرخ ارز بیش تر حساسیت نشان داده است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.