سامانه یکپارچه دلیل تأخیر در تحویل خودروسازان!

تأخیر در تحویل خودروسازان
تأخیر در تحویل خودروسازان

خودروسازان در پاسخ به اعتراض مردم مبنی بر عدم ایفای به موقع تعهدات، سامانه یکپارچه را دلیل تأخیر در تحویل های سر موعد اعلام می کنند.

تیگو 8 پلاگین تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، طی ماه های اخیر، برخی تولیدکنندگان با عدم ایفای به موقع تعهدات خود همراه شده اند. این مسئله موجب اعتراض و نگرانی مردم شده است. این بخش از مصرف کنندگان معتقدند همان طور که آن ها سر موقع و طبق گفته خودروسازان اقدام به تکمیل وجه کرده اند، توقع دارند تولیدکنندگان نیز براساس زمان بندی اعلام‌شده، محصولات خریداری شده را تحویل بدهند. به باور این معترضان، خودروسازان بنا به دلایل مختلف از تحویل های به موقع طفره می روند و پاسخ روشن، صریح و سرراستی نمی دهند. بعضی از افرادی هم که در سامانه یکپارچه ثبت نام کرده اند به اسب بخار می گویند با توجه و اعتماد به گفته خودروسازان مبنی بر تحویل به موقع، برای تأمین مالی و مبلغ مورد نیاز وسیله نقلیه خود را فروخته اند. برخی نیز از راه های دیگر اقدام به تهیه منابع لازم کرده اند، اما خودروسازان با عدم ایفای تعهدات خود پاسخ مناسبی به اعتماد آنان نداده اند. این موضوع علاوه بر شکل گیری موج جدید اعتراض ها و انتقادها باعث شده است برخی از این خریداران تصمیم به تجمعات اعتراض آمیز بگیرند.

در مقابل، تولیدکنندگان نیز معتقد هستند عدم تحویل های به موقع بیش از آن چه خریداران فکر می کنند باعث خسران و زیان آن ها می شود. هر چند آن ها بنا به دلایل مختلف علت این امر را بیان نمی کنند، اما به نظر می رسد ریشه اصلی این مشکل و چالش پیش‌آمده را باید در سامانه یکپارچه و همچنین کمبود و عدم به موقع ارز لازم در زمان مناسب جست‌وجو کرد. واقعیت این است که وزارت صمت با هدایت وزیر سابق صمت فاطمی امین، در آستانه سال ۱۴۰۲ برای کنترل بازار و جلوگیری از هجوم هر چه بیش تر تقاضا اقدام به فروش سامانه ای خودرو کرد. وزارت صمت برخلاف تصور که قرار بود بساط قرعه کشی برچیده شود. این روش را در شکل و شمایلی دیگری ادامه داد. از یک سو، حاشیه های افزایش قیمت در سال ۱۴۰۲ و از سوی دیگر، فریب افکار عمومی مبنی بر عرضه های گسترده و حجیم باعث شده است نزدیک به یک میلیون نفر در این سامانه ثبت نام کنند.

این استقبال باعث شد ظرفیت تولید برخی تولیدکنندگان به طور کلی تکمیل و حتا تعدادی نیز به سال ۱۴۰۳ موکول شوند. به بیان دیگر، فروش سامانه ای از یک سو، مانع از ورود جریان سنگین نقدینگی به بازار شد و از سوی دیگر، تعهدات زیادی را به خودروسازان تکلیف کرد. البته در ظاهر، این فروش براساس استعلام از تولیدکنندگان و ظرفیت های تولید آنان انجام شده بود، اما در ادامه، مشکل کمبود ارز اجازه نداد که ثبت سفارش ها به موقع انجام شود. این موضوعی بود که از ابتدای سال جاری به دفعات و به اشکال گوناگون از سوی خودروسازان مطرح شد. با این حال، آن‌چنان که باید و شاید دولت اهمیتی به این موضوع نداد و این مشکل رفته رفته به یک ابر چالش برای خودروسازان تبدیل شد. در واقع، معضل ارز و تعهدی که سامانه یکپارچه فروش ایجاد کرده، خودروسازان و مردم را باز هم رودروی هم قرار داده است. این درحالی است که دخالت وزارت صمت و سلب شیوه فروش،، سبب ساز این معضل شده است.
در حال حاضر وزارت صمت در این زمینه هیچ مسئولیتی را به عهده نگرفته است، اما این مسئله برای مردم و خودروسازان مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده است. سلب اعتماد و افزایش انتقادها و نگرانی ها نسبت به آینده تنها بخشی از عدم مسئولیت پذیری وزارت صمت در خصوص افزایش میزان دخالت ها به شمار می آید، دخالتی که در نهایت مانند قیمت گذاری دستوری مردم باید بهای نهایی آن را پرداخت کنند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.