آمار شوکه کننده خودروهای فرسوده زنگ خطری برای مسئولان!
یکی از چالش های بزرگ امروز در بازار خودرو بحث خودروهای فرسوده است که به زودی، هم برای مردم و هم برای حاکمیت مشکل ساز خواهد شد.
بالا رفتن قیمت خودروهای صفر و تورم عجیب در سال های اخیر باعث شد مصرف کننده ترجیح دهد خودروی خود را با هر سن و سالی استفاده کند. اگر شرایط فعلی ادامه دار باشد همین رفتار برای مصرف کننده پیش بینی می شود و این یعنی خودروها روز به روز به سمت کهنسالی می روند. اگر بخواهیم به زبان ساده تر این موضوع را مطرح کنیم باید گفت خیابان ها و جاده های ما در حال تبدیل به آسایشگاه سالمندان خودروهاست و این روند می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی برای مردم و حکومت شود.
چه تعداد خودروی فرسوده داریم؟
آمارها نشان می دهد که در حال حاضر حدود ۲۸ میلیون خودرو در خیابان ها و جاده های کشور در حال تردد هستند و از این میان، سهم خودروهای فرسوده و نیمه فرسوده حدود ۸ میلیون دستگاه است. سهم درصدی فرسوده ها نزدیک به ۳۰ درصد شده و نسبت به بازارهای توسعه یافته این یک آمار فاجعه بار است! داستان زمانی از این هم غم انگیزتر می شود که بدانید حدود ۴۵۰ هزار خودروی فرسوده را در ناوگان خودروهای کار و تجاری داریم. این یعنی بخش قابل توجهی از استراتژیک ترین بخش صنعت خودروی ما به سمت پیری رفته است و این می تواند آسیب هایی جدی در آینده داشته باشد.
تأثیر مخرب فرسوده ها چیست؟
درست مثل اهمیت بازسازی بافت فرسوده مناطق مسکونی که مسئله ای بسیار مهم و عمومی است و حتا در شرایط بحرانی سلامتی و زندگی مردم را تحت تأثیر قرار می دهد، خودرو هم اهمیت زیادی در بحث فرسودگی دارد. خودروهای فرسوده با مصرف سوخت بیش تر، آلودگی بیش تر و راندمان پایین تمام ابعاد حمل و نقل را تحت تأثیر قرار می دهند. این موضوع می تواند در مورد خودروهای کار و تجاری بسیار مهم تر باشد که اتفاقاً سهم قابل توجهی از خودروهای کار و تجاری مربوط به خودروهای حمل و نقل عمومی است که جنبه های مخرب عمومی تر هم دارد.
برای نوسازی باید چه کرد؟
استاندارد حداکثر سن برای خودروهای سواری در دنیای امروز ۱۲ سال و حدود ۵۰۰ هزار کیلومتر است. البته همان طور که گفته شد، این حداکثر تعریف شده است و در بازارهای توسعه یافته سن خودروها را به مراتب پایین تر از این آورده اند. در بازارهای توسعه یافته روش های ساده ای برای خرید خودروهای صفر در نظر می گیرند و برای خودروهای فرسوده مالیات و هزینه بیمه بیش تری تعریف می شود. این مشوق ها هر مشتری را به خرید خودروهای مدرن تر سوق می دهد. اما آیا این روش در ایران هم شدنی است؟ این روش در ایران جواب می دهد، اما نه با شرایط فعلی. دقت کنید که خودرو حالا به کالایی سرمایه ای در ایران تبدیل شده و برهم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در این سال ها باعث شده است خرید خودروی صفر از همیشه سخت تر شده باشد. اگر بخواهیم هر روشی را برای نوسازی خودروها در پیش بگیریم، ابتدا باید روند عرضه و تقاضا شکلی منطقی به خود بگیرد و بعد به دنبال نوسازی بود. البته دولت در این موقعیت باید حداقل در حوزه خودروهای حمل و نقل عمومی سریعاً وارد عمل شود، چراکه آثار مخرب فرسودگی ناوگان های عمومی می تواند تمام مردم را مورد آسیب قرار دهد و هر زمان برای این اقدام دیر است.
بازار ملتهب و کیفیت نه چندان خوب و مشکلاتی از این دست چالش هایی هستند که به راحتی و با هر دیدگاهی می توان در صنعت و بازار خودروی کشور دید، اما دردهایی در این حوزه وجود دارد که نهان تر هستند و البته بسیار مهم تر! روند فعلی فرسوده شدن خودروها با همین منوال می تواند کل کشور را با چالش مواجه کند. در چنین شرایطی هر دولتی قاعدتاً به دنبال نوسازی و اهدای تسهیلات می رود، اما فعلاً طرح های فرسوده برای خودروهای سواری اجرا نمی شود و دولت مردمی معکوس عمل کرده است. بافت های فرسوده با بلاهای طبیعی ملموس تر می شوند، اما آن زمان کار از کار گذشته است، در مورد خودرو داستان متفاوت تر است و روند کندتری در ملموس شدن داریم، اما به مراتب عمق فاجعه می تواند بسیار بیش تر باشد.
در این گزارش سعی کردیم نگاهی واقع بینانه به وضعیت خودروهای فرسوده داشته باشیم و بیان کنیم که روند فعلی پیر شدن خودروها تا چه حد می توان آسیب های جدی داشته باشد. نظر شما در این مورد چیست؟ به نظر شما راه حلی برای جوانسازی خودروها در تمام سطوح وجود دارد؟
کلا آینده ای تو این مملکت تو هیچی نداریم خودرو که کوچکترینشه
درود بر شما دست اندرکاران اسب بخار
افزون بر آنچه نویسنده محترم اشاره کرده بودند، هم اکنون مصرف روزانه بنزین به بیش از صد میلیون لیتر می رسد که علت عمده این مصرف مربوط خودروهی فرسوده و یا خودروهای با تکنولوژی پایین باز می گردد