تصفیه خودروسازان با دستان شورای رقابت 

تولید خودروسازان خصوصی
تولید خودروسازان خصوصی

بدون شک، قیمت خودروهای مونتاژی، آینده تولید خودرو توسط بخش خصوصی را به مخاطره خواهد انداخت. قطعاً حکمرانی اقتصادی کشور هم این موضوع را می داند، اما آیا قصد، تصفیه خودروسازان با دستان شورای رقابت نمی تواند باشد؟

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بازار خودروی کشور این روزها مثل تمام روزهای سال های اخیر به شدت به عرضه نیاز دارد. آن گونه که وزارت صمت و سایر ارکان مرتبط نشان می دهند، تمام برنامه و اهداف‌شان نیز بر این موضوع متمرکز شده است.

از یک سو، می خواهند بازار به تعادل برسد و از سوی دیگر، خودروساز از زیان خارج شود. در عین حال، هم می خواهند فروش و قیمت و تولید را کنترل و متعادل کنند و هم پای دلالان و رانت خواران از بازار و  صنعت خودروسازی بریده شود.

به همین علت، اقدام به اجرای و پیاده سازی طرح ها و برنامه ها متنوع جدیدی کرده اند. سامانه یکپارچه فروش و ثبت معاملات خودرویی هم در همین راستا صورت گرفته است، پیش از آن هم با فروش و قیمت گذاری را که در اختیار خود گرفته بودند. با این حال، بازار خودرو همچنان روزهای ناخوشایندی را سپری می کند. 

اما اقدام عجیب اخیر شورای رقابت توجه و نگاه ها را به سمت و سوی دیگر برده است. واقعیت این است که  صنعت خودروسازی کشور بعد از استیضاح وزیر سابق صمت به خصوص با اشاره های مستقیم به نقش مافیا و رو شدن شاسی بلندهای مجلسی سمت و سوی جدیدی پیدا کرده است. این موضوع از نظر اقتصادی و از نظر اعتباری برای حاکمیت  قابل پذیرش نیست. به خصوص این که، این اتفاقات ناپسند و مذموم کاملاً با ادعاهای مقابله با فساد و عدالت محور در تناقض شدید قرار دارد.  بنابراین طبیعی است که برای برطرف کردن سوءظن ها، بستن راه های فساد و ارسال پیام درست‌کاری به جامعه، اقدامات و برنامه های زیادی را در نظر بگیرند. 

در حال حاضر، به رغم این که تمام بازارهای کشور اعم از خوراک، مسکن و پوشاک در شرایط نامناسبی به سر می برند، اما خودرو به یک شاخص تبدیل شده است. حتا می توان ادعا کرد که نظام قصد دارد با کنترل بازار خودرو تدبیر و مدیریت و کارایی خود را به نمایش بگذارد. 

در این شرایط، به زعم آنان مافیای خودروسازان به خصوص، بخش خصوصی توانسته در بسیاری از مراکز و نهادهای مهم نفوذ و ریشه کند، اما این برای نظام حکمرانی اقتصادی – سیاسی کشور نه تنها خوب نیست، بلکه می تواند به شدت حیثیت آنان را خدشه دار کند. بنابراین کار برای بازگرداندن اعتبار به سیستم و آرامش به بازار خودرو با جدیت آغاز و برنامه های متنوع در دستور کار قرار گرفته اند.

در این شرایط به نظر می رسد آنان می خواهند به سمتی حرکت کنند که فضا را برای نفوذ بیش تر مافیا و رخنه بیش تر حرکت های رانت محور مسدود کنند. با توجه به کدها و حتا اشاره های مستقیم، بخشی از بدنه نظام به این نتیجه رسیده است که خودروسازان بخش خصوصی بخشی از مافیای مورد اشاره هستند.

فارغ از درست و غلط این تفکر، ابتدا باید به دو نکته اشاره کرد؛ اول، به این پرسش پاسخ بدهند که اگر مافیایی وجود داشته باشد، خود حکومت چه نقشی در ایجاد آن داشته است؟ دوم، آیا بدون پذیرش این نقش، آیا برنامه ها و طرح ها می تواند ریشه های رانت و مافیا را خشک کند؟

با توجه به نوع رفتارها و ادعاها کاملاً روشن است که هنوز بدنه اقتصادی حاکمیت به هیچ عنوان نه تنها قصد پذیرش نقش خود در وضعیت فعلی را ندارد، بلکه طرح های متنوع نیز نشان می دهد که در فهم ماجرا دچار خطای شدید هستند. نوع و نحوه قیمت گذاری محصولات خودروسازان بخش خصوصی و به تعبیر وزارت صمت مونتاژی به درستی نشان می دهد که همچنان تفکر اقتصادی کشور حاضر به پذیرش اشتباه و عدم فهم صحیح خود در وضعیت امروز بازار خودرو نیست. 

به بیان ساده تر، نه تنها وزارت صمت، بلکه سایر نهادها و ارگان های مرتبط به خوبی می دانند که افزایش تولید و عرضه تنها راه نجات بازار خودرو ست. همچنین می دانند با قیمت های جدید برخلاف دو خودروساز بزرگ، آنان نه اجباری به تولید با زیان دارند و نه منابع مالی بی حد و حصر برای ادامه مسیر دارند.

در همین حال، از منظر وزارت صمت این تولیدکنندگان مونتاژکار هستند، یعنی هنوز خودروساز نشده و تنها در خصوص میزان داخلی سازی برای سوءاستفاده، بیش اظهاری می کنند. بنابراین اگر آن ها نباشند با توجه به جذابیت های بازار خودرو، جایگزین های دیگر به سرعت وارد بازار خواهند، یعنی با تصفیه تولیدکنندگانی که حاضر به زیان نیستند، بخش دیگر به بدنه خودروسازی افزوده خواهد شد که توانایی کسب اهلیت مدنظر حاکمیت را دارند. 

در واقع، به نظر می رسد قصد حکمرانی اقتصادی از دور خارج کردن خودروسازانی است که به زعم آنان مافیا تشکیل داده اند، اما نباید غافل شد که شر اصلی رانت و مافیاساز در تفکرات دولتی پنهان و پیچیده شده است.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.