
قیمت و انحصار با واردات شکسته نخواهد شد

رئیس کمیسیون صنایع معتقد است، واردات خودرو باعث شکسته شدن انحصار می شود و در کاهش قیمت ها نیز می تواند مفید باشد، اما بازار خودرو با رفتارهای اخیر خود نشان می دهد که قیمت و انحصار با واردات شکسته نخواهد شد.


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، مصطفی طاهری واردات خودرو را به عنوان ابزاری برای ایجاد رقابت و کاهش قیمت در بازار داخلی مفید خواند و اظهار کرد: «فرآیند واردات خودرو در سالهای آینده تکرار خواهد شد و مسیری برای شکسته شدن انحصار در بازار است.»
وی ادامه داد: «فرآیند طی شده از گذشته تاکنون نشان میدهد که ما در عرصه خودرو مسیر رو به جلویی را طی کردهایم هر چند این وضعیت را نمیپسندیم و جا برای کار زیاد دارد.»
رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: «واردات خودرو ابزاری برای رقابت بین خودروسازان و افزایش تلاش بین آن هاست که میتواند در کاهش قیمت هم مفید باشد.»
طاهری درباره علت تفاوت قیمت بین خودروی خارجی قبل و بعد از واردات اظهار کرد: «طبق قانون برای واردات خودرو باید عوارض آن هم به میزان مصرفهای مختلف آن گرفته شود، در حال حاضر، به دلیل کمبود خودروی خارجی تقاضا زیاد و به تبع آن قیمت هم بالاست. بنابراین تفاوت قیمت خودروی خارجی در قبل و بعد از واردات به عوارض تعیین شده آن برمیگردد.»
به گفته رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی فرآیند واردات خودروها در سالهای آینده تکرار شده و این مسیری برای شکسته شدن انحصار در بازار خودروست.
این سخنان در حالی مطرح می شود که به نظر می رسد بازار خودرو نه با واردات به آن چه مدعی هستند خواهد رسید، نه باعث افت و کاهش قیمت ها می شود و نه می تواند رقابت را افزایش دهد. در واقع، بازار خودروی کشور به تابعی از نوسان نرخ دلار تبدیل شده و با بالا رفتن آن قیمت ها نیز بالا می رود. نکته جالب این است که اگر دلار کمی عقب نشینی کند، بازار مقاومت کرده و در قیمت های جدید خود را تثبیت می کند.
این افزایش قیمتها در حالی است که بازار همچنان در رکود به سر می برد. البته برخی نیز معتقد هستند که بازار بنا به دلایلی از عرضه نیز امتناع می کند، چراکه بازار در حال حاضر چشم انتظار واردات است. وارداتی که قرار است پس از ۵ سال خودروهای جدید را از طریق بورس کالا به بازار تزریق کند. البته با توجه به مدت زمان باقی مانده تا پایان سال و روند کند ثبت سفارش بعید است وزارت صمت بتواند هدف گذاری ۷۰ هزار دستگاهی را محقق کند، اما همین تأکید در کنار نوسان نرخ ارز تأثیرات خود را داشته است.
نحوه استقبال از خرید خودرو در بورس کالا نیز این نوید را به فعالان می دهد که قیمت ها چندان نزولی نخواهد شد. از یک سو، همچنان فاصله زیادی میان عرضه و تقاضا وجود دارد و از سوی دیگر، کشش بازار در قیمت های بالا باعث شده است که بخش عمده ای از فعالان و خریداران چشم انتظار واردات بمانند. هر چند شاید با توجه به میزان واردات بسیاری از آن ها سهمی از خودروهای جدید نداشته باشند، اما در عین حال، باید در نظر داشت که قیمت نهایی محصولات تازه می تواند به عنوان پایه بر قیمت گذاری جدید خودروها عمل کند. به بیان ساده، به رغم انتشار خبر شکسته شدن رکورد تولید، افزایش عرضه، بالا رفتن درصد عبور مستقیم و واردات خودروهای جدید، به افزایش رقابت و کاهش قیمت نمی توان چندان امیدوار بود.
همان طور که اشاره شد، هم میزان عرضه و هم حجم خودروهای وارداتی به اندازه ای نیست که بتواند نیاز بازار را برطرف کند. بنابراین حتی احتمال افزایش قیمت خودروهای وارداتی بسیار بیش تر از کاهش قیمت خواهد بود. انحصار نیز، که تبدیل به یک واژه تکراری برای مشروعیت بخشی به دخالت در این صنعت شده است، اگر با علم به وجود انحصار و تلاش برای شکستن آن تاکنون اقدامات بی نتیجه مانده است، واردات نیز نمی تواند باعث شکست آن شود. در این شرایط به نظر می رسد واردات قرار است بیش از ایفای نقش تنظیم کننده بازار، به محلی برای درآمدزایی تبدیل شود. حال نیت درآمدزایی می تواند پشت عنوان های مختلفی مانند شکستن انحصار، کاهش قیمت، تنظیم بازار، افزایش رقابت و توجه به اقشار کم درآمد پنهان شود؟
کمیسیون متبوع ایشون دو ساله “واردات خودروهای ارزان قیمت” رو راه شکستن قیمت ها افزایش کذایی کیفیت اعلام میکنند!