آیا عجله وزیر صمت برای واردات خطرناک نیست؟

واردات خودرو
واردات خودرو

به نظر می رسد فاطمی امین از واردات خودرو انتظار معجزه دارد. برای همین است که مرتب از واردات قریب الوقوع صحبت می کند و وعده واردات ۲۰۰ هزار دستگاهی در ۶ ماه آینده می دهد، اما آیا عجله وزیر صمت برای واردات خطرناک نیست؟

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، از شهریور که آیین نامه تصویب شد و تا آبان که بعد از رفع ایرادات نهایی شد، کار واردات خودرو آغاز شده است. کاری که در حال طی کردن روندی طولانی است و هنوز ماجرا وارد فاز اصلی اجرایی نشده، البته وزیر صمت معتقد است این مسیر با سرعت در حال طی شدن است. در همین رابطه، فاطمی امین با اشاره به تسریع در اجرای فرآیند واردات خودرو در فاصله کوتاهی پس از ابلاغ مصوبه دولت، گفته است: «در سال ۱۳۸۲ که واردات خودرو آزاد شد ۲ سال طول کشید تا واردات انجام شود، اما این بار در ۲ ماه واردات خودرو شروع شده است و از این پس، محموله‌های متعدد خودرو‌های وارداتی را شاهد خواهیم بود.»

حال این که، چرا فاطمی امین سال ۹۵ را سال پایه قرار نداده است مشخص نیست. سالی که بلافاصله پس از برجام بازار با حضور پررنگ شرکت ها و محصولات متنوع همراه شد.

اما فعلاً برخلاف خواسته و گفته وزیر، هنوز خودرویی برای عرضه وارد بورس کالا نشده، با این حال، گویا قرار است در هفته جاری یک محصول چینی برای خالی نبودن عریضه عرضه شود. این در حالی است که هنوز به صورت رسمی ثبت سفارشی صورت نگرفته است. هر چند بسیاری از شرکت های واردکننده در حال طی مراحل خرید هستند و برخی نیز سفارش گذاری کرده و خریدهای خود را انجام داده اند، اما واقعیت این است که هنوز هیچ خودرویی به صورت رسمی وارد مرزهای کشور نشده است، یعنی هر محصولی هم که آمده نمونه بوده است و قابلیت عرضه به صورت انبوه را ندارد، اما گویا دولت قصد دارد از همین حالا با اعلام تعداد خودروهای وارداتی، پیش فروش محصولات را آغاز کند. این که چرا وزارت صمت می خواهد یک اقدام غیرقانونی انجام دهد یک بعد قضیه است و بُعد دیگرش این است که چرا از جیب خودروسازان واردکننده خرج می کند؟ آیا آن ها را متعلق به خود می داند یا این که چون وزارتخانه است می تواند برای آن ها تصمیم بگیرد.

در واقع، این بار این وزارت صمت است که می خواهد یک تخلف آشکار انجام بدهد و آن فروش خودروهایی است که هنوز حتی بارگیری نشده و به سمت ایران حرکت نکرده اند. هر چند پیش فروش محصول غیر قانونی نیست، اما اگر تولید داخل است قطعاتش باید موجود باشد و اگر وارداتی است باید ثبت سفارش شده باشد. ضمن این که، باید یادآوری کرد که یکی از دلایل علم شدن بساط سیستم یکپارچه فروش به همین بهانه بود، یعنی وزارت صمت می خواست اطمینان پیدا کند که خودروسازان به اندازه توان خود زیر بار تعهد بروند. در این وضعیت اما به نظر می رسد که وزارت صمت می خواهد به هر ترتیبی که شده بخشی از تقاضاها را به سمت خودروهای وارداتی جلب کند. این که چرا خودروها پیش از معرفی و رونمایی و آشنایی با آن ها باید پیش فروش شوند، روشن نیست؟ این که آیا وزارت صمت در صورت تأخیر عهده دار سود دیرکرد خواهد بود یا خیر، مشخص نیست. آیا شرایط برای واردات ۲۰۰ هزار دستگاه فراهم است؟ آیا بنادر ایران توان ترخیص روزانه بیش از هزار دستگاه خودرو را دارند؟ بر فرض این قابلیت وجود داشته باشد، آیا وسیله ای برای حمل و نقل آنان به تعداد کافی وجود دارد؟ آیا وزیر صمت از این پیش فروش ها که با تحویل های ۳ تا ۶ ماه همراه خواهد بود، اهداف دیگری را دنبال نمی کند؟ در هر صورت، این وزارت صمت است که باید به این پرسش ها پاسخ بدهد، البته اگر باز هم مردم مقصر نباشند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.