واردات ؛ وعده سرخرمن دولت برای کنترل بازار خودرو

واردات برای کنترل بازار خودرو
واردات برای کنترل بازار خودرو

بازار خودرو در هفته های اخیر بیش از هر خبری درگیر اخبار واردات بوده است و همین مسئله هم تا حدودی معاملات را با تعلیق همراه کرده است و برخی باور دارند آینده بازار خودرو با واردات روشن خواهد بود. باید دید فاز اجرایی واردات چگونه اجرا می شود و بازار واکنش مثبتی به این ماجرا نشان خواهد داد؟

به گزارش اسب بخار، پیش از این، وزارت صمت، مجری طرح واردات خودرو، در خصوص واردات خودرو با عذرخواهی از مردم بابت تأخیرها گفته بود که مشکلات ارزی و گمرکی حل شده است و خودروهای وارداتی به زودی به دست مردم خواهد رسید، اما از این صحبت ها مانند تصویب در مجلس و آیین نامه های دولت مدت ها می گذرد و هنوز بازار خودرو شاهد جلوه عملی واردات نبوده و شرایط انحصار همچنان بر بازار حاکم است. این در شرایطی است که همه کارشناسان بر این باورند که واردات با تعرفه معقول می تواند بازار را به سمت تعادل سوق دهد.

واردات انحصار را از بین می‌برد؟

در این بین، پرسشی که مطرح می شود این است که آیا این اولین مرحله واردات خودروست که در کشور اتفاق می افتد؟ پاسخ این است که واردات پیش از این نیز انجام شده است، اما در همان زمان نیز بازار در دست خودروسازان اصلی کشور مانند ایران خودرو و سایپا بود.

حال نیز دولت واردات را با تعرفه های بسیار بالا در دستور کار دارد، تعرفه هایی که اجازه نخواهد داد خودروها با قیمت واقعی به ایران برسند و در نهایت، نیز عده ای که می توانند نرخ های پایین تر از این قیمت های گزاف وارداتی تعیین کنند، برندگان بازار خواهند بود.

این در شرایطی است که تاکنون واردات واقعی صورت نگرفته است و تنها شعار واردات است که از سوی دولت‌مردان ارائه می شود و هنوز بازار خودروهای وارداتی را به چشم ندیده است. در این بین نیز برخی نمایندگان مجلس و افراد فعال در بازار تلاش می کنند که با موج سواری بر جریان واردات خودرو، محبوبیت خود را بین مردم بالا ببرند. به این صورت که اعلام می کنند برای آزادسازی واردات مبارزه می کنند و می خواهند که انحصار شکسته شود؛ آیا حقیقت ماجرا همین است؟

آزادسازی واردات به صورت میانگین حدود صددرصد سود روی هر خودرو برای دولت به همراه دارد که مطمئناً رقم چشم‌گیری خواهد بود. در این بین، تولیدکنندگان داخلی هم می توانند با اندکی کم تر از قیمت های وارداتی بازار خود را داشته باشند. به عبارت ساده تر، واردات اگر هم انجام شود، با هدف اصلی تأمین درآمد برای دولت انجام خواهد شد و در راستای فروش هر چه بهتر خودروهای وارداتی عملیات چندساله تشنه سازی بازار نیز انجام شده است و اکنون همه در انتظار ورود خودروهای خارجی اند. در این بین مانند وارداتی که در سال های گذشته صورت گرفته است، هیچ گاه واردات به گونه ای نخواهد بود که انحصار خودروسازان داخلی به خطر افتد.

اکنون نیز باید به همین موضوع دقت کرد که اگر هم واردات انجام شود، هیچ گاه در حدی نخواهد بود که بازار خودروسازان داخلی به خطر افتد، بماند که واردات تا همین اندازه هم اکنون در هاله ای از ابهام است و هنوز از فاز خبر و شعار خارج نشده است.

دولت از واردات به دنبال چه سناریویی است؟

دو سناریو را می توان درباره وضعیت کنونی واردات در نظر گرفت که یکی از آن ها، ایجاد اخبار گسترده در راستای واردات است تا این که بیش ترین نقدینگی برای خرید خودروهای وارداتی از مردم جذب شود و در نهایت نیز با تشنه سازی بازار، خرید این خودروها بدون بررسی های دقیق قیمتی توسط مردم صورت گیرد. در این سناریو دولت یک بار با بلوکه کردن نقدینگی مردم برای خرید خودروهای وارداتی سود می برد و یک مرتبه هم از دریافت ارزش گمرکی که می تواند تا ۱۷۱ درصد بیش تر از قیمت خودرو باشد کسب سود خواهد کرد.

سناریوی دوم این است که دولت با ارائه اخبار واردات سعی داشته است التهاب بازار خودرو را مهار کند و اصلاً برنامه مدونی برای واردات وجود ندارد و در نهایت نیز برای تحقق امر، تنها تعداد محدودی خودرو به کشور خواهند آمد تا اخبار نیز محقق شوند، اما چنین موضوعی هیچ گاه به صورت جدی در بازار تأثیر نخواهد داشت و واردات تنها برای کاهش فشار روانی موجود در بازار انجام می شود.

در نتیجه، قابل درک است  که جریان خبری واردات و در نهایت، اصل واردات تنها به ضرر مردمی خواهد بود که به اجبار باید نرخ های گزافی را برای خودروهای وارداتی پرداخت کنند و پیش از خرید نیز مدتی نقدینگی خود را در اختیار دولت قرار دهند.

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.