شرایط واردات خودروهای کارکرده مشخص شد؛ چه کسانی می توانند دست دوم وارد کنند؟
سرانجام پس از مدت ها انتظار، برخی از مهم ترین شرایط واردات خودروهای کارکرده مشخص شد و اکنون تا حدودی می دانیم که قرار است چه اتفاقی بیافتد.
چند ماهی است که بحث واردات خودروهای دست دوم یا کارکرده با جدیت مطرح می شود و همه در مورد این موضوع نظرات متفاوتی می دهند و هر کدام برداشت شخصی خود را از آن مطرح می کند. در پی این اظهارنظرها، بسیاری از مردم نسبت به حرف های زده شده توسط مسئولان، برداشت های اشتباهی کردند و بر این باور بودند که واردات خودروهای کارکرده بسیار ساده و آسان خواهد بود و هر شخص می تواند به راحتی خودروی مورد نظرش را وارد کند.
اکنون با مشخص شدن برخی از بندهای شرایط واردات خودروهای کارکرده متوجه شدیم پروسه اش نسبت به آن چیزی که فکر می کردیم سخت گیرانه تر است. البته به گفته رشیدی کوچی برخی از بندها و تبصره ها امکان اصلاح دارند و مردم نباید به طور کلی نسبت به واردات خودروهای کارکرده توسط خودشان دلسرد شوند.
در ادامه، تعدادی از مهم ترین و قابل ملاحظه ترین شرایط واردات خودروهای کارکرده، که قرار است توسط هیئت دولت تأیید شود، آمده است.
مهم ترین شرایط واردات خودروهای کارکرده چیست؟
۱- مشخص شدن وارد کنندگان مجاز
شرکت های واردکننده (به شرط ارائه خدمات پس از فروش و تأمین قطعات یدکی)، شرکت های حمل و نقل (به شرطی که خودروی وارد شده تا ۱۰ سال پلاک شخصی نشود) و همچنین مهم تر از همه، اشخاص حقیقی، با داشتن کارت بازرگانی معتبر می توانند نسبت به واردات خودروهای کارکرده اقدام کنند. البته در این باره می توان گفت ملزم بودن اشخاص حقیقی به داشتن کارت بازرگانی، سنگی است که جلوی پای مردم عادی پرتاب شده است و صددرصد موجب رانت سنگینی خواهد شد.
۲- عمر خودرو باید کمتر از ۵ سال و کارکرد آن زیر ۱۰۰ هزار کیلومتر باشد
یکی از بندهای مهم شرایط واردات خودروهای کارکرده این است که خودروی مورد نظر در درجه اول، باید کمتر از ۵ سال از تولیدش گذشته باشد و علاوه بر آن، کمتر از ۱۰۰ هزار کیلومتر هم باید کارکرد داشته باشد.
۳- محدودیت حجم موتور خودروهای کارکرده وارداتی
یکی دیگر از مهم ترین و کلیدی ترین بندهای شرایط واردات خودروهای کارکرده این است که شخص حقیقی و یا حقوقی واردکننده، نمی تواند خودرویی که حجم موتور آن بالا ۲۵۰۰ سی سی است را برای واردات انتخاب کند.
۴- اخذ مالیات غیرمتعارف از خودروهای وارداتی
با توجه به این که همه خودروهای وارداتی عمری کمتر از ۵ سال دارند، بنابراین همه آن ها در گروه کالاهای غیرمتعارف قرار می گیرند و مالیات مشخص و بیش تری از آن ها اخذ خواهد شد.
۵- منابع ارزی باید از منشأ خارجی یا حاصل از رمز ارزها و همچنین مورد تأیید بانک مرکزی باشند
طبق این بند، واردکنندگان باید ارزی را برای واردات در نظر بگیرند که از خارج کشور تأمین شود و همچنین مورد تأیید بانک مرکزی هم باشد. پس از تأیید ارز توسط بانک مرکزی، ثبت سفارش می تواند صورت گیرد.
۶- تعیین سقف عددی واردات خودروهای کارکرده برای هر سال توسط یک کارگروه
به منظور تنظیم بازار خودرو، کارگروهی متشکل از وزارت صمت، وزارت اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه، باید برحسب نیاز بازار کشور و طی یک بررسی دقیق، سقف سالانه تعداد خودروهای دست دومی که قرار است وارد شوند را مشخص کند.
۷- مورد تأیید بودن خودروهای وارداتی از دید استانداردهای مختلف
خودروهای کارکرده وارداتی باید یکی از سه استاندارد مورد تأیید سازمان استاندارد ایران، یعنی استاندارد اروپا (E-Mark)، کشورهای حاشیه خلیج فارس و چین را داشته باشند تا بتوانند مجوز ورود و شماره گذاری را بگیرند. همچنین استاندرد آلایندگی خودروها باید یورو ۵ و یا بالاتر باشد.
۸- اخذ تأییدیه تأمین قطعات یدکی و ارائه خدمات پس از فروش از وزارت صمت توسط وارد کنندگان
از دیگر شرایط واردات خودروهای کارکرده می توان اشاره کرد که اشخاص حقیقی و حقوقی واردکننده خودروهای دست دوم باید تأییدیه لازم در مورد تأمین قطعات یدکی و ارائه خدمات پس از فروش را از وزارت صمت دریافت کنند تا خیال خریدار از این دو مقوله مهم راحت باشد.
۹- تعیین سود بازرگانی واردکننده توسط هیئت وزیران
واردکننده باید سود مشخصی داشته باشد و سپس خودروی دست دوم واردشده را در بازار به فروش برساند. این سود مورد نظر باید توسط هیئت وزیران تعیین شود و شخص یا شرکت واردکننده نمی تواند بیش تر از مقدار مشخص شده، نفعی ببرد.
۱۰- تضمین اصالت خودرو توسط واردکننده
از آن جایی که احتمال واردات خودروهای سرقتی و بی اصالت وجود دارد، چنین شرطی الزامی شده است تا واردکننده نسبت به این موضوع هوشیارتر باشد و بداند که در صورت وجود مشکل در اصالت خودرو، عواقبی جدی او را تهدید خواهد کرد.
۱۱- امکان ورود خودروهای دیزلی
در صحبت های رشیدی کوچی، اشاره کوتاهی به واردات خودروهای کارکرده دیزلی شد، که احتمالاً این بند فقط شامل خودروهای کار و تجاری باشد.
اشکالات آیین نامه شرایط واردات دست دوم ها
۱- شرط داشتن کارت بازرگانی
صددرصد این شرط برای جلوگیری از وارد شدن خودرو توسط مردم عادی در نظر گرفته شده است تا در واردات خودروهای دست دوم هم انحصار داشته باشیم و فقط نور چشمی ها بتوانند خودروی کارکرده وارد کشور کنند.
۲- کارکرد زیر ۱۰۰ هزار کیلومتر
اجرایی شدن این بند به شرطی خوب است که واردکنندگان تحت نظارت شدید قرار بگیرند تا فرصت کم کردن کیلومتر خودروها را نداشته باشند و وارداتی ها با کارکرد واقعی به دست مردم برسند.
۳- ممنوعیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی سی
شاید این ممنوعیت برای کاهش میزان مصرف سوخت خودروها باشد، اما قانون گذاران باید بدانند موتورهای بالای ۲.۵ لیتر خارجی، بهواسطه تکنولوژی استفاده شده در طراحی و ساخت آن ها، مصرف سوخت منطقی تری نسبت به موتورها و پیشرانه های قدیمی بهکاررفته برای خودروهای داخلی دارند.
۴- تعیین سقف تعداد خودروهایی که قرار است وارد شود
کارگروهی متشکل از سازمان ها، وزارت خانه و ارگان های مختلف باید تعیین کنند چه تعداد خودروی دست دوم قرار است در هر سال وارد کشور شود. این محدودیت به احتمال خیلی زیاد موجب خواهد شد تیراژ واردات کارکرده ها کنترل شده باقی بماند و جلوی ریزش شدید قیمت ها گرفته شود تا میزان فروش تولیدات داخل و مونتاژی ها کاهش نیابد و داخلی ها همچنان بازار خود را داشته باشند.
۵- تضمین اصالت خودرو توسط واردکننده
همانند اشکال واردشده دوم، بررسی اصالت خودرو هم باید بسیار جدی تحت نظارت قرار گیرد تا واردکننده امکان فروختن خوروهای دزدیده شده از کشورهای دیگر به مردم را نداشته باشد.
پس از خواندن این متن شاید بگویید برداشت ها سخت گیرانه بوده است و نمی توان در این حد نسبت به موضوع واردات کارکرده ها بدبین بود. در پاسخ باید گفت، با توجه رانت ها و تخلف هایی که تا امروز در صنعت خودرو صورت گرفته است، رخ دادن تخلف در زمینه واردات خودروهای دست دوم اصلاً دور از ذهن نیست و با توجه به سودده بودن آن، اتفاقاً باید کاملاً نسبت به این موضوع بدبین بود.
نظرات خود را درباره شروط آیین نامه واردات کارکرده ها و همچنین ایرادهای وارد به آن برایمان بنویسید.
۱- مشخص شدن واردکنندگان مجاز
۲- عمر خودرو باید کمتر از ۵ سال و کارکرد آن زیر ۱۰۰ هزار کیلومتر باشد.
۳- محدودیت حجم موتور خودروهای کارکرده وارداتی.
۴- منابع ارزی باید از منشأ خارجی یا حاصل از رمز ارزها و همچنین مورد تأیید بانک مرکزی باشند.
۵- تعیین سقف عددی واردات خودروهای کارکرده برای هر سال توسط یک کارگروه.
۶- تعیین سود بازرگانی واردکننده توسط هیئت وزیران.
۷- تضمین اصالت خودرو توسط واردکننده.
انتظاری غیر از این هم نداشتیم . سالهاست که بنده اسم کشور رو ایران نمیدونم بلکه ایرانت ( ایران + رانت ) میدونم .
شما به هیچ عنوان بدون ارتباط با اشخاص و دستگاههای خاص نخواهید توانست اقدامی که در بقیه کشورهای دنیا عادی تلقی میشه رو انجام بدید .
دلیلی که بنده برای این همه سنگ گذاشتن پای مردم تو ذهن خودم دارم اینه که حاکمیت میخواد به مردم بقبولاند که اداره کشور خیلی سخته و مسوولین کم کاری نمیکنند .
نکته بعدی هم یه نصیحت به شما دارم ، اینکه اگه دیدید تو ایران دولت یا شرکتی یا اداره ای گفت که یک خدمت یا کالایی که مثلاً ۵۰ هزار تومان قیمت داره رو میدم ۴۹ هزار تومان ، شما اصلا سمتش نرید و امید هم نداشته باشید که به شما خدماتی بدن . ولی اگه دیدید همون جنس رو جای دیگه ۷۰ هزار تومان میدن ، شک نکنید و سریع بخریدش . تجربه اینو ثابت کرده اینها قصد خدمت ندارند . همش کاسبیه . شما مشتری اینها هستید نه مردم کشورشون .
خیلی وقاحت داره. باز هم رانت و انحصار برای نور چشمی ها و کسانی که حیف اسم زالو را زشت کنیم اما همانند زالو ارامش و اسایش مردم را مستقیم به سخره گرفتن. ما ایرانمون و خاکمون را براش جون و خونمونم میدیم اما بیایید ببینید کسانی که انحصار دارن یه قطره از خون و جونشون یا اعضای خانوادشون را برای این خاک دادن؟؟ اما هم انحصار دارن هم حمایت هم گرین کارت کشورای دیگه اما منی که فقط برای داشتن یک خودرو مناسب اونم بعداز لذت بردن خارجی ها از نو و فابریکش و باید جای عرق ۵ساله بدن ادم خارجی بخوام بشینم باز هم نمیتونم. این اسمش چیه در مملکت ما؟؟ شما خادم مردمید یا مقابل مردم؟؟ شرم کنید هز این همه قوانین خودساخته برای حمایت خودروسازی اجباری اشغالی که قاتل جوان های مملکتمون هستن. شرم کنید.
وقاحت ، بی لیاقت ، بی وجدان ، بی اخلاق ، بی شرف و…. بهترین و شایسته ترین توصیف برای این مسئولین بی کفایت بوده و مطمئن باشید در تاریخ معاصر خواهند ایران نوشت . خانه از پای بست ویران است ، خواجه به فکر نقش ایوان است …
از اول هم مشخص بود که اینجوری میشه و مجدد بالا میکشه ارزان ترین خودرو وارداتی زیر دو میلیارد نیست و ما قبل اینم واردات خودرو از کشور دوست و هم پیمان چین داشتیم
یعنی بنده با پول خودم (ارز نقد) نمیتونم برای مصرف شخصی خودم خودرو وارد کنم – ارتباط واردات دست دوم با خودرو اسقاطی در شروط نیست؟
سلام.بهترین شرط برای مجوز واردات افراد حقیقی این است که افراد حقیقی که خودروی با سن بیشتر از ده سال دارند وتاریخ انتقال سند آن بیش از پنج سال سپری شده است میتوانند یک خودرو واردکنند
اگه این پیشنهاد شما اجرایی بشه فرداش همه ماشین های بالای ۱۰سال که بقول خودتون ۵ سال از انتقال سندشون گذشته قیمتاشون فضایی میشه و درخواست برای خرید این ماشینا حالا چه قولنامه ای چه رسمی میره بالا و دلالان عزیز عشق میکنن.. به نظر من هیچ محدودیتی نباید باشه،همه افراد حقیقی بتونن حداقل یک ماشین وارد کنند.. همین محدودیت هاست که رانت و فساد و دلالی درست میکنه تو جامعه..
امیدوارم واردات خودرو خوب پیش بره تا الان که ریزش قیمت خوب بوده و نوید درست شدن قیمت ها رو داده امیدوارم که ادامش هم درست باشه و ریشه دلال ها کنده بشه از خودرو
واردات کجا بود آخه بیشتر از یه ساله میگن واردات واردات . صد درصد میگم هیچ وارداتی در کار نیست قیمت کارخونه رو بقدری میبرن بالا که تقاضا به علت کاهش قدرت خرید مردم کمتر بشه و عملا قیمتها با بازار آزاد هیچ فرقی نخواهد داشت . مثلا پژو ۲۰۷ بسته به مدل و آپشنی که داره تا سال بعد همین موقع درب کارخونه ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومن قیمت میگیره و دیگه دلالی در کار نیست و با همین قیمت هرکی پولشو داشت تشریف میبره نمایندگی ماشینشو میگیره . یه چند هزارتایی هم تک و توک ماشینهای کیا و چانگان و … میارن که پولدارا سوار بشن واسلام . فقط کسایی ضرر میکنن که سرمایه گذاری کردن و نقد ماشین خریدن و العان اگه خوش شانش باشن با چند درصد ضرر نقد بفروشن یا با همون مبلغی که خریدن العان قسطی بفروشن و چند سال دیگه به پولی که نقد خرج کردن برسن همین . ۶ماه پیش هم چند بار تحلیلامو نوشتم که آخرای شهریور و اول پاییز بیشتر شرکتا قسطی میفروشن مثال بارزش همین ماشین تیگو ۸ بود که خیلیا باور نمیکردن و گفتم این ماشینو میان با التماس میفروشن بهتون العانم همون شده مدیران خودرو زودتر از بقیه شروع به فروش اقساطی کرده و پشت سرش بیشتر شرکتا دارن کم کم فروش اقساطی رو شروع میکنن . العان هم میگم احتمالا سایپا حد فاصل بهمن و اسفند یا اوایل بهار فروش اقساطی خودشو شروع میکنه یا حتی زودتر که این بستگی به مردم داره که چه زمانی آگاه بشن و اونایی که قصد سرمایه گذاری دارن انصراف بدن . حتی به نظر من اگر مردم زودتر آگاه میشدن و سرمایه گذاری نمیکردن قیمت محصولات سایپا در این حد زیاد نمیشد ولی متاسفانه سایپا زودتر عمل کرده و داره قیمتهاشو بیشتر میکنه تا بتونه به جای فروش ۲ دستگاه ساینا یکی بفروشه پول دوتاشو بگیره عملا همون تیراژ و فروش رو داره رو کاغذ ولی نیروی کمتر و مواد اولیه کمتری مصرف میکنه این درحالیه که اگر موفق به فروش اقساطی بشه ، میتونه پول دو دستگاه و نصفی رو از خریدار دریافت کنه و نور علی نور میشه . حرافم زیاد شد ولی هر ازگاهی باید این حرفا گفته بشه .
کلا این ها مشکل ارزی ندارن منتها ارز را در مسیر صنایع نظامی و تبلیغاتی و… مصرف میکنند. مگر میشه کشوری با این حجم از نفت و گاز و پتروشیمی کمبود ارز داشته باشه؟؟؟؟ قطعا شدنی نیست.
منظور اینکه اگر تصمیم بر این بود که مردم را به ثبات اقتصادی و آرامش روانی برسونن قطعا توانایی ارزیش رو داشتند منتها اینها هدفشون دووندن مردم و گرفتن آرامش از مردم هستش و سعی میکنند که اینجوری کسی وقت نکنه در کارشون سرک بکشه.
نتیجه اینکه تمام این بازی واردات نو و کارکرده خودرو همش بازی های سیاسی هستش و اصلا هدفش ثبات بخشیدن و یا شکستن حباب خودرو نیست. آخه اینها خودشون این حباب را درست کردن خنده دار نیست که بگیم خودشون میخان حباب رو از بین ببرن؟
همین الان ببینید چند وقته رسانه ها و مردم رو سرگرم خودرو کردند؟ ازین آب بخاری بلند بشو نیست.تمام
من که میگم اگر با همین شرایط هم واقعاً آزاد کنن خیلی تأثیر میذاره. ولی نمیکنن. چون اگر کسی بتونه با ۱/۵ میلیارد یه تویوتا کرولا ۲۰۲۰-۲۰۲۱ بخره دیگه تف هم روی ماشینای چینی مونتاژ داخل نمیاندازه. اینا همهش بخشنامهبازیه که مردم سرگرم بشن.
مردم بهخاطر مسوولان بالیاقت باید خودروی کارکرده سوار شوند!
اگر نمی خواهید مردم ماشین خوب سوارشن دلشون رو خون نکنید ،الان تو خیابانهای ما ۹۰درصد ماشینها قراضه و بالای ده سال عمر دارند ،ماشینهای اشعالی که ۱ هر صد کیلومتر ۱۵ تا بنزین مصرف میکنند ۲ انقدر وضعیت الودگی هوا رو به فاجعه تبدیل کردند که ریاست جمهور برای جلوگیری از تعطیلات مدرسه ها معیار ها رو تعییر داده ۳ انواع سرطان که در اثر این الاینده ها که نصیب مردم میشود ۴ ایمنی صعیف خودروهای داخلی که هر ساله جان تعداد زیادی از هموطنان رو میگیره در این کجا به فکر مردم بوده اید اگر به فکر مردم هستید گمرکی خودروهای هیبریدی رو بردارید
کشوری که نفت اش را ارزان به چین صادر و خودروی بیکیفیت ان کشور
را وارد کند چرا باید اچازه واردات خوئروی دست دوم به مردم عادی بدهد!!!
به نظر بنده ملت ایران و سرکار گذاشتن وقتی سه تا قوه واردات خودرو رو تآیید کردن این وزیر و اون وزیر چکاره هستن که این همه لفتش دادن یه ساله که مردم و سرکار گذاشتن یه روز میگن گمرک روز دیگه وزارت صمت و الا به بعد رئس جمهور اگه میخواست مردم به ارامش برسن جلو بالا رفتن خودرو را میگرفت کجای دنیا سراغ دارین که ماشین تو دوماه دوبرابر بشه
اگه اجازه بدن هرکسی بتونه خودروخارجی واردکنه(با ارزی که خودش داره یا تهیه کرده نه ارزدولتی)،چه اشکالی داره؟.وقتی ارزدولتی استفاده نکنند که به دولت ضرری نمیرسه، اما سودش برای همه ملت وکشورهست زیرا هم سوخت کمتری مصرف میکنند هم ایمنی دارند هم موجب شادابی مردم میشن و مهمترازهمه آلودگی هوا را کاهش میدهند. البته دولت نظارتهای زیست محیطی و مواردی مثل عدم ورودخودروهای امریکایی وانگلیسی را هم انجام دهد.