رقابت در بازار خودرو با انحصار شکل نمی گیرد

رقابت در بازار خودرو با انحصار
رقابت در بازار خودرو با انحصار

بر خلاف خواست دولت به نظر می رسد کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم به جد اصرار دارد که راه حل میانه خودش را مصوب کند و حرفش خودش مبنی بر عرضه خودرو در بورس کالا را به کرسی بنشاند.

پایگاه خبری اسب بخار : هر چند قرار است در جلسه فردا کمیسیون بند اول طرح ساماندهی صنعت و بازار خودرو بررسی و در نهایت تصویب شود.نظر کمیسیون صنایع ومعادن این است که با این کار هم تولید خودرو از انحصار خارج خواهد شد و هم اینکه رقابت شکل می گیرد. در گفت و گویی کوتاه نظر ” لطف الله سیاهکلی ” ، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم را جویا شدیم:

طی مدت اخیر یکی از اصلی ترین نکاتی که وزیر صمت برآن اصرار دارد، تاکید بر افزایش رقابت با تکیه بر توان بخش خصوصی است. کمیسیون صنایع مجلس چه برنامه ای برای رشد و تقویت توان بخش خصوصی دارد؟

درخصوص موضوع رقابت هم  کمیسیون صنایع و معادن مجلس یازدهم و هم شخص وزیر معتقد هستند که باید رقابت شکل بگیرد.چرا که با انحصاراین مهم رخ نخواهد داد. پس اصل داستان انحصار است. وزیر صمت هم به این موضوع واقف است و اعتقاد دارد. امیداریم طی مدت زمانی که حضور دارند موضوع انحصار را برداریم وهر کس که توان خودروسازی دارد، به این کار بپردازد. با این اتفاق، میان قعطه سازان و تولیدکنندگان رقابت در جهت کاهش قیمت و افزایش تولیدشکل می گیرد و مصرف کننده هم قدرت انتخاب پیدا می کند. بنابراین اگر ما انحصار را برداریم می توانیم اکثر مشکلاتی که امروز با آن مواجه هستیم با این فرمول برطرف کنیم.

یکی از اصلی ترین ابزارهای رقابت آزادی سازی قیمت وتعیین آن در حاشیه بازار است. اما در برابر آن مقاومت هایی وجود دارد. به نظر شما دلیل چیست؟ چرا اجازه نمی دهند که قیمت گذاری دستوری از سیستم خارج شود؟

برای آزاد شدن قیمت اول باید رقابت وجود داشته باشد. وقتی ما ورود خودرو به کشور را ممنوع کرده ایم معلوم است که نه تنها  قیمت تعادلی نمی شود، بلکه رو به بالا حرکت می کند. چون عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد. زمانی میتوانیم قیمت را آزاد کنیم که تمام رقبا در میدان باشند. در غیر این صورت آزاد کردن قیمت گذاری ماحصلی جز افزایش قیمت نخواهد داشت.

برای رقابت افزایش تولید نیز لازم است اما در حال حاضر تامین کنندگان اصلی خطوط تولید یا همان قطعه سازان به شدت با مشکلات  مالی مواجه هستند. چه برنامه ای برای پیگری مطالبات این بخش دارید؟

قطعه سازان در حال حاضر دو مشتری بزرگ وعمده دارند و اگر آن ها محصولشان را برندارند، طبیعتاً قطعه ساز با مشکل مواجه می شود. بنابراین مجبور است که قطعاتش را به دو تولیدکننده خودرو بدهد. خوب مشخص است که در این صورت مجبور است با آن ها تعامل کند و رفتار آن ها را بپذیرد، چون گرفتار این دو است. بنابراین از این جهت قطعه سازان در مظلومیت هستند. ما می توانیم با رفع انحصار قطعه ساز را هم از استعمار و استثمار خارج کنیم.

عرضه خودرو در بورس کالا به رغم مخالفت ها سرانجام انجام خواهد شد ؟

این موضوع در کمیسیون در حال بحث و بررسی است و نمی توان به طور قطع نظر داد. ولی نظر کمیسیون این است که به این سمت حرکت کند.

ولی دولت مخالف است؟

خیلی ها مخالف هستند و دلایل خودشان را دارند. در حال حاضر با آن ها چالش داریم و از سوی دیگر کارشناسان در حال بررسی هستند تا روشی که مجلس انتخاب می کند، غلط در نیاید و مساله درست حل شود. ضمن اینکه برخی از نکاتی که کمیسیون و مخالفان مطرح می کنند صحیح است. در تلاش هستیم که مباحث درست و اصولی کنار هم قرار بگیرند چرا که اگر در راه حل جامعیت وجود نداشته باشد، گرفتاری ها دوباره بروز خواهند کرد.

علی طجوزی

پایگاه خبری اسب بخار

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام و اینستاگرام اسب بخار دنبال کنید.