جنگ زرگری قیمت گذاری خودرو
به نظر می رسد با مشخص شدن حجم دخالت حاکمیت در صنعت خودروسازی باید قید سروسامان گرفتن خودروسازی و بازار منتسب به آن را زد و وارد جنگ زرگری قیمت گذاری خودرو نشد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بیش از یک دهه از استیلای شورای رقابت بر خودروسازان می گذرد. طی این مدت، آن ها با استفاده از ابزارها و روش های مختلف مخالفت خود با قیمت گذاری دستوری را اعلام کرده اند. به زعم و باور خودروسازان ریشه تمام مشکلات امروز صنعت خودروسازی را باید در قیمت گذاری دستوری جستوجو کرد.
یک قصه قدیمی
آن ها با بازخوانی یک قصه قدیمی معتقد هستند که پیش از تغییر مرجع قیمت گذاری و تعیین قیمت توسط خودروسازان براساس حاشیه بازار، ضرر و زیانی در کار نبوده و میزان توسعه و پیشرفت خودروسازان قابل قبول بوده است. به زعم و باور خودروسازان، زیان انباشته ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی، بدهی ۱۸۰ هزار میلیارد تومانی به بانک ها و بدهی ۷۰ هزار میلیارد تومانی (۲۰ هزار همت خرید دین) تمام و کمال حاصل سیاست های اشتباه قیمت گذاری دستوری است. مسئله ای که شورای رقابت به شدت آن را تکذیب کرده است و دلیل حضور خود را وجود دامنه دار انحصار اعلام می کند. در هر حال، تا امروز شورای رقابت همچنان به عنوان مرجع اصلی قیمت گذاری با کلیدواژه انحصار شناخته شده و محکم و استوار در جای خود ایستاده است.
خودروسازان به جای شورای رقابت!
با این وجود به نظر می رسد این بار خروج این شورا از دایره قیمت گذاری و تفویض اختیار به هیئت مدیره خودروسازان بسیار جدی تر از گذشته است. البته مانند همیشه اظهارات اخیر معاونت حمل و نقل وزارت صمت با واکنش این شورا همراه شده است. همان طور که اوایل مهرماه سخنان منطقی مبنی بر خروج شورای رقابت به سرعت با واکنش ها و تکذیب ها همراه شد. این بار نیز سخنان وی با واکنش شورای رقابت همراه شده است.
معاون صنایع حمل و نقل وزیر صمت اخیراً در گفت وگویی رادیویی بر موضوع تدوین قانون ساماندهی خودرو با تکالیف و راهکارها در هشت بخش و تهیه آییننامهای مجزا برای هر بخش اشاره کرده است. وی با تأکید بر تمایز قانون ساماندهی صنعت خودرو از سند راهبردی خودرو، به دلیل الزام به اجرای آن، این اطمینان را داد که با تهیه قانون صنعت خودرو، از عدم تطابقها جلوگیری و شفافسازی صورت خواهد گرفت.
وی از تغییرات در سند جدید راهبردی خودرو با این مضمون که شورای رقابت نقش تنظیمگری و نظارت داشته باشد، قیمت توسط خودروسازها تعیین شود و وزارت صمت نیز سیاستگذار باشد، خبر داده و اعلام کرده است که ابلاغیه آن تا پایان سال جاری ابلاغ خواهد شد. به گفته منطقی، در سند جدید، شورای رقابت نقش تنظیمگری و نظارت را خواهد داشت، قیمت توسط خودروسازها تعیین میشود و وزارت صمت نیز سیاستگذار خواهد بود.
واکنش شورای رقابت
در مقابل، سخنگوی شواری رقابت در واکنش به این اظهارات گفته است: «تصمیمات شورای رقابت مبتنی بر آرای جمعی است و تا زمانی که حائز حداکثر آرا نباشد، فاقد وجاهت قانونی برای اجراست.»
سپهر دادجوی توکلی، با تأکید بر این که بازار خودرو همچنان بازاری انحصاری است، گفت: «این بازار انحصاری، ذیل تصمیم ها و مصوبه های شورای رقابت، در حال مدیریت شدن است. در حال حاضر، دستورالعمل مصوبه ۵۴۳ این شورا، در حال آسیب شناسی و بررسی آثار و نتایج آن در بازار است؛ چنانچه مقرر شود که تغییری در این حوزه صورت بگیرد، حتماً توسط شورا اعلام، ابلاغ و اطلاعرسانی خواهد شد.»
وی اعلام کرد: «استنباط صورت گرفته از صحبتهای اخیر معاون صنایع حمل و نقل وزارت صمت، به گمان بنده استنباط دقیقی نبوده است.»
قیمت گذاری؛ جنگ زرگری
این در حالی است که با توجه به سابقه این بحث، قیمت گذاری به یک جنگ زرگری تبدیل شده است. شورای رقابت معتقد به انحصار است و خودروسازان معتقد به زیانبار بودن حضور این نهاد هستند. این جنگی است که در یک دهه گذشته به طور پیاپی در تمام سطوح ادامه داشته است. مدیران خودروسازان بزرگ کشور آمده اند و رفته اند. اعضای این شورا نیز تغییر کرده اند و در حال حاضر، دور سوم فعالیت آن را شاهد هستیم، اما این تغییر و تحول ها برای مردم هیچ فایده ای نداشته است.
در هر صورت دسترسی مصرف کنندگان واقعی برای خرید خودرو هر روز کوتاه تر از دیروز شده است. به بیان ساده تر، در حال حاضر، فرقی نمی کند چه نهادی و با چه مکانیزمی عهده دار قیمت گذاری شود. نتیجه اش برای مردم هیچ است؛هیچ. از یک سو، پیرو رویدادهای سیاسی بازار خودرو دیگر یک بازار اقتصادی صرف نیست و از سوی دیگر، نه انحصار از بین رفته است و نه قیمت ها کاهش یافته است.
مردم چه می خواهند؟
واقعیت این است که گویا برای متولیان و مسئولان اصلاً مهم نیست که مردم چه می خواهند، البته تمام شعارها، وعده ها و مثلاً راهکارها به اسم مردم و به این بهانه است که شرایط برای آن ها بهتر و آسان تر شود، اما هر چه بیش تر جلو رفته اند، کم تر به نتیجه رسیده اند. این در حالی است که مردم فقط می خواهند خودرویی باکیفیت و با قیمت مناسب سوار شوند، می خواهند خودشان انتخاب کنند. اما متأسفانه تاکنون این اتفاق رخ نداده است. کیفیت روی کاغذ بالا رفته و قیمت ها در خیال حاکمیت کاهش یافته است.
واقعیت این است که تا در این صنعت شفاف سازی صورت نگیرد و مسیر رانت های پنهان مشخص نشود، حتا در صورت عادی شدن ارتباط با سایر کشورها، آش همین آش و کاسه همان کاسه خواهد بود، چراکه وضعیت بازار خودرو نشان می دهد دل مسئولان برای مردم نمی تپد و فقط هنگام نیاز، آن ها عزیز می شوند.
خودرو سازی مال دولت هست .خودشون هم دارن قیمت گذاری میکنن با شورای رقابت و ….من نمیدونم به بعضیا چه ربطی داره .میگن قیمت گداری دستوری …آله هست دستوری بله هست .ول کنید .خسته نمیشید .پولش که نمیره تو جیب شما که تحتانتون داره میسوزه.
ای دم شما گرم.همچین این سایت های خودرویی سنگ قیمت به سینه میزنن که انگار من یا شما خودروی بی ارزش ملی خواستیم. اگه شرافت داشتن به جای اینکارا از بازار انحصاری می گفتن. اگه بازار آزاد بود من بودم که انتخاب می کردم با ۶۰۰ تومن نیسان سواری روز بخرم یا نیسان دوگانه اپشنال (آپشن ش چیه ؟کولر)
هر چی سرمون بیارند حقمونه خودمون مقصریم خودمون میخواهیم الکی هم غر غر نکنید لیاقت مردم همین است، وقتی صف میبندیم برای این آشغالهای از رده خارج همین میشه، ممنون از دولت انقلابی ،تازه هنوز مالیاتها مونده که ازتون بستانند ،حقمونه
حق با شورای رقابت است.بازار خودرو ایران کاملا انحصاری است.ایران خودرو و سایپا.البته سایپا که خودرو قابل عرضی نداره فقط میمونه ایران خودرو و تمام
راه حل ورود خودروهای خارجی ارزان قیمت بدون گمرک و بدون دخالت دولت است اما دولت چنین چیزی نمی خواهد چون دیگر خودروسازی بافی نخواهد ماند پس اول که ماشین های با قیمت بالاتراز خودروهای داخلی وارد می کند بعدگمرک هم آنچنان مالیات ودرصدهایب اضافه می کند که مردم به ناچار روی به سمت خود وهاب داخلی وآشغال میآورند چون راهی ندارند واین است راه حل دولتمردان برای حمایت ازاقشار ضعیف وعلنا یعنی فقیر را به کنیم تا فقیری وجود نداشته باشد ودر اصل فقیر نباید خودرو وسرپناه داشته باشد باید کلا وجود نداشته باشد
من به نمایندگی از ملت ایران پیشنهاد میکنم قیمت خودرو رو به خودرو ساز بسپارند و شورای رقابت و سازمان حمایت از مصرف کننده رو هم منحل کنند و واردات خودرو رو بدون تعرفه یا خیلی کمتر از ۲۰درصد کنند ملت راضی هستند این گوی و این میدان
اگر دولتمردان راست میگویند فقط مدت یکسال از خودروهای وارداتی هیچگونه سهم اضافه نخاهنداینکه عوارض.هلال احمر.ووووووهیچ نگیرندوبگذارندبه قیمت اون طرف ابهاملت برای خودشون یکخودروبیاورندبعدازیکسال دروازه راببندندتاخودروسازان بیشترببینندکیفیت خودروهای خارجی راومجبورشوندتعقیراتی درعمل انجام دهندالبته تازمان تحریمهای امریکاکمی سخت؟امااگرباامریکاکمی راه بیاییم اونوقت زندگی خیلی راحت تربرمردم خاهدشد
تنهاراهش واردات خودرواست،این مدیرهای دزدوبی کفایت وشورای رقابت فرمایشی وبی وجودراخارکندخودروسازهافقط فکرپرکردن جیب خودشان هستندوبفکرکیفیت وگرانی وجان مردم نیستند.خداخودش این مافیای خودروومدیران نالایق رالعنت وگرفتاربکند.الهی امین
اینکه امروز شرایط در کل خراب است و مردم دیگر توان خرید خودرو با این قیمتهای فضایی را ندارن و چطور میشه که خودروهای بی کیفیت ایرانی با قیمت بازارهای جهانی که اصلا قابل قیاس با خودروهای خارجی نیستن و عدم واردات و درصورتی هم که واردات صورت بگیرد گمرکیهای سنگین که گاهی قیمت خودرویی وارداتی را به چند برابر قیمت عرضه میکنند تا به این شکل قیمت خودروی ایرانی معقول به نظر برسد و قابل رقابت باشد و حتی در این صورت هم مردم ترجیح میدم تا خودروی وارداتی با چند برابر قیمت را بخرند نه خودروی ایرانی بی کیفیت را لطفاً مردم را بیشتر از این مضحکه خودتون نکنید مردم خوب میدونن که این خودروهای تولیدی داخل ی مشت اشغال هستن که به اجبار مردم مجبورن سوار بشن .
اول قیمت تمام خودرو رو نسبت به پارسال دقیقا دو برابر شده، دیگه جایی مونده برا افزایش…. دوما یه ماشین پارس از صفر تا ۱۰۰ خودتون سر هم کنید با قطعات بازار متوجه میشید چقدر این حرف درست ضرر و زیان
با کمتر از ۲۰۰ تومن قیمت تمام قطعات رو با هزینه نصب بگیرید.
نذارید مردم حسرت آرامش داشته باشن حیف بخدا
خدا ازتون نگذره
آقای ریس جمهور ما به شما رای دادیم.بگو ساینا دوگانه ما را بدن.نه این که زنگ بزنیم سایپا سازنده بگه نمیدونیم کی آماده میشه.شما نمیدونید پس ما میدونیم.لااقل بگید تکلیف ما چیه.
درود
من پیشناد میکنم همگی گل زیادی نخوریم ملت ما هنوز فاصله زیادی با آگاهی و شعور واقعی داره ما فقط شور زندگی رو داریم و این وقایع اخیر از انقلاب گرفته و در پی اش این پیامد های عدم مدیریت و نارضایتی ها و هزاران بدبختی و سیاه روزی دیگر تا این بحث و جدلهای زرگری نتیجه همین نا آگاهی هاست و حتما باید این اتفاقات می افتاد تا تحت همچین فشاری ما بفهمیم مشکل از خود ما و شعور و رفتارهای صرفا هیجانی ماست وگرنه جای آن مسئول زرگری ما هم اگر بودیم باز هم شرایط همین بود چون ما به سطح شعور زندگی اجتماعی و جمعی نرسیدم و این اتفاقات باید میافتاد