
خسارت حادثه برخورد به چاله های راه را چگونه پیگیری کنیم؟

احتمالاً در سفرهای جاده ای و یا رفت و آمد روزمره خود در سطح شهر به چاله های موجود در آسفالت راه ها برخورد کرده اید؛ چاله هایی که خسارات بسیاری را برای خودروها به وجود می آورند و در برخی موارد نیز منجر به حوادث ناگوار می شوند.


به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، هر ساله تعدادی از خودروها به دلیل برخورد با چاله های موجود در سطح راه ها دچار حادثه می شوند و این امر در کشور ما که در بسیاری از موارد سازمان های مرتبط نمی توانند بودجه های نگهداری از راه ها را تأمین کنند، بیش از کشورهای پیشرفته به چشم می خورد. این در حالی است که برخورد به این چاله ها، استهلاک خودرو را به شدت بالا می برد و نیاز به تعمیر و تعویض قطعات جلوبندی و چرخ ها را ایجاد می کند، که بسته به خودروی مورد نظر می تواند هزینه قابل توجهی باشد. اما متأسفانه از آن جایی که نمی توان این خسارات را به صورت مستقیم به وضعیت جاده ها ربط داد، امکان اثبات آن و دریافت خسارت نیز وجود ندارد، اما اگر برخورد با چاله ای برای رانندگان و خودروها حادثه آفرین باشد، این امکان وجود دارد.
در این راستا، یک کارشناس حقوق در گفتوگو با خبرنگار اسب بخار تأکید کرد: «اگر خودرویی پس از برخورد با چاله ای در سطح شهر و یا جاده های بین شهری و آزادراه ها، دچار حوادثی مانند ترکیدن لاستیک، شکستگی رینگ و یا موارد مشابه شود، باید بلافاصله در محل حادثه با پلیس تماس بگیرد. پلیس نیز موظف است از حادثه رخداده صورت جلسه تهیه کند و این صورتجلسه می تواند نقش مدرک را برای طرح شکایت از سازمان های ذیربط بازی کند.»
وی در ادامه می گوید: «برای حوادثی که در سطح راه ها و بزرگراه های شهری رخ داده است، پس از تدوین صورتجلسه توسط پلیس باید از شهرداری شهر طرح شکایت صورت گیرد و عموماً شرکت های بیمه گذار شهرداری، پس از بررسی و اثبات خسارت واردشده، میزان خسارت را تعیین می کنند و آن را به دارنده خودرو می پردازند، اما اگر حادثه در راه های بین شهری و آزادراه ها رخ دهد، همین فرآیند را باید به انجام رساند، با این تفاوت که این بار باید از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای شکایت تنظیم و پیگیری شود.»
این در حالی است که در سال های گذشته شاهد آن بوده ایم که برخی از این شکایت ها، به دلایل مختلف از قبیل اعمال نفوذ سازمان های مذکور، کار به جایی نبرده اند و با این حال، به نظر می رسد باید این فرهنگ در کشور ایجاد شود تا مردم بدانند که می توانند حقوق خود را در راستای داشتن یک جاده هموار مطالبه کنند، چراکه همین مطالبه گری می تواند مسئولان امر را مجاب کند که هزینه های مربوط به نگهداری از جاده ها و راه ها را صرف بخش های دیگر نکنند و هر روز شاهد ایجاد حوادث این چنینی که می تواند به مال و جان مردم آسیب های جدی وارد کند نباشیم. علاوه بر این، مسئولان نیز در پی مطالبه گری مردم در این حوزه ناچار به پاسخگویی خواهند بود و در پی آن می توان امیدوار بود که مردم در آینده شخصاً خساراتی را که ناشی از وجود کاستی های جاده ای است پرداخت نکنند.
چه خووووب
یه سفری اخیرا به شهر تکاب آذربایجان غربی داشتیم مسئولین شهر زحمت کشیده بودن انقد سرعت گیر گذاشته بودن سرعت ماشین با تخته گاز به ۳۰ کیلومتر نرسیده سرعت گیر بعدی سبز میشد!
کاش اینم میشد پیگیر شد. البته این مختص اون شهر نیست خیلی از شهرها درگیر این قضیه ن!
خارج از شوخی میگم دیگه تو کوچه ها هم زحمت کشیده بودن دستشون درد نکنه
البته اینم بگم تو مسیر از دو تا شهر اسطوره ی سرعت گیر هم رد شدیم
حلب
بیجار
اونایی که رفتن میدونن من چی میگم :))
شما امتحان کردین؟! هرکی امتحان کرده تجربش رو انتشار بده ببینیم میشه؟! من تجربه برخورد و برگشت محافظ های دریچه اب و فاضلاب رو تو خیابون داشتم که گلگیر و در ماشین رو قر کرد ولی هیچ کس پاسخگو نبود… جالبه عوارض سالیانه هم ازمون میگیرن…. واقعا مسخرس
مطالبه گری را باید در مردم نهادینه کرد.مردم باید شکایت کنند تا درس عبرتی برای ارگانها شود.
خیلی از این ناهمواریها و چالهها باعث آسیب به شاسی ماشین میشه که ماشین رو دچار افت قیمت زیادی میکنه.
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرستیژ کی میذارین ؟؟؟؟