جیلی در چین همچنان پرفروش، اما در ایران!
برند جیلی را می توان یکی از معتبرترین برندهای خودروسازی چین دانست که با حضور خود در ایران، سطح جدیدی از خودروهای چینی را به ایرانیان نشان داد. جیلی اولین حضور خود را با مدل EC7 یا همان امگراند۷ تجربه کرد و بعد آن نسخه هاچبک یا RV آن هم به بازار آمد. این خودروها با مدل ۲۰۱۳ به فروش رسیدند و شاهد بودیم که بازار اسقبال خوبی را از آن ها انجام داد. بعدها نسخه کراس اوور این برند چینی به نام X7 به بازار آمد که توانست فروش به نسبت خوبی را تجربه کند. سال ۲۰۱۴ را می توان پایانی برای جیلی در ایران دانست. زیرا از آن پس مدل های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ این خودرو در بازار دیده نشد و نماینده این کمپانی در ایران یعنی جیلران کماکان نسخه ۲۰۱۴ این خودروها می فروشد. البته باید اشاره که اکثر مدل های ۲۰۱۴ به گیربکس اتوماتیک CVT مجهز هستند و دیگر با مدل دنده ای در ایران عرضه نمی شوند. تخفیف های بی سابقه، فروش با شرایط اقساطی ویژه و از همه مهم تر عرضه مدل ۲۰۱۴ در سال ۲۰۱۶، نشانه هایی از موفقیت این برند در ایران نیست و نشان می دهد که جیلی تنها توانسته است دو سال بر بازار ایران حکم رانی کند. به غیر از مشکل در بحث فروش این محصول برای همین چند وقته، برخی مشکلات هم هست که مالکین به آن اشاره می کنند. قطعات به نسبت گران بدنه، مشکل گیربکس دنده ای در مدل ۲۰۱۳، مشکل کیفیت رنگ خودرو و… از معایبی است که در بحث فنی برای جیلی امگراند۷ اعلام می شود. ولی با این حال جالب است بدانید که در ارزیابی های بازار چین، اکثرا جیلی امگراند۷ به عنوان پر فروش ترین سدان با برند چینی شناخته می شود. این خودرو در مدل ۲۰۱۶ در ماه ژانویه امسال ۲۲ هزار و ۵۲۱ دستگاه فروخته است و در جایگاه یازدهم کل سدان های پرفروش چین قرار گفته است. با نگاهی ساده به این آمار می توان فهمید که شاید کار معرفی و خدمات این خودرو در ایران به شکل عالی صورت نگرفته است و باعث شده پرفروش ترین سدان وطنی در بازار چین، در بازار ایران دیگر مورد توجه قرار نگیرد و به عنوان خودرویی بدفروش از آن یاد شود.
حسین دلاور- روزنامه دنیای خودرو
از نظر کیفیت رنگ بدنه و … اصلا همچین چیزی صحت نداره.من مدل اتومات سدان رو دارم که در این مدت کوچکترین خرجی به جز سرویس دوره ای نداشته.اگر گروه اسب بخار شیراز بیایند حاضرم خودرو خودم رو برای تست در اختیارشون بزارم.شما هرچقدر پول بدی همونقدر هم آش میخوری و در این بازه قیمتی در میان خودرو های صفر جز بهترین هاست.
جهت اطلاع دوستان برخی خودروهای رنج ۷۵ میلیون:
سراتو ۲۰۰۰ مونتاژ سایپا
جیلی امگرند اتومات
مزدا ۳ کارکرده
سراتو ۲۰۰۰ کارکرده وارداتی
کمری ۲۴۰۰ کارکرده
بسترن بی۵۰
تیگو ۵
هایما
ام وی ام x33 اتومات
ماکسیما کارکرده
هیوندای سوناتا ۲۰۱۰
خوب میدونید چیه
خودروی چینی همیشه نزد مردم ما چینی خواهد بود حتی اگه از نظر کیفیتی در جهان اول باشه
همونطور که دوستامون گفتن گزینه های بهتری هم هست نسبت به این چینی خوش فروش
به نظر من هرچیزی که پرفروشه دلیل بر خوب بودن نیست مثلا پراید و ۲۰۶ تو ایران پرفروش اند که هرکدوم ۱۰۰۰۰ تا مشکل دارند مردم قبلا براساس ظاهر خودرو ماشین می خریدن ماشینی که ندیدن به زور عکسش رو تو اینترنت پیدا کردن پیش فروش میشد الان به لطف اینترنت و هزاران سایت بررسی خودرو مردم آگاهانه تمامی جوانب خودرو رو بررسی میکنن و سپس اقدام به خرید خودرو میکنن
چرا مدل ۲۰۱۶ یا ۲۰۱۷ این ماشین تو ایران تولید نمیشه؟
به خاطر صرفه اقتصادیه؟!