مقایسه فردا ۵۱۱ و تارا اتومات V2
در این محتوا به سراغ مقایسه فردا ۵۱۱ و تارا اتومات V2 آمده ایم؛ دو سدان خانوادگی کوچک که از نظر قیمت در بازار رقیب یکدیگر محسوب می شوند.
فهرست مطالب
خودروهای سدان پس از کراس اوورها یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین کلاس های خودرویی در سراسر دنیا به شمار می روند. در بازار خودروی ایران نیز با وجود محبوبیت بالایی که کراس اوورها طی چند سال اخیر در بازار به دست آورده اند، اما همچنان سدان ها نیز جزو انتخاب اول بسیاری از اقشار مختلف جامعه هستند. در این میان، خودروهای سدان اقتصادی به دلیل قیمت مناسب تر نسبت به سایر مدل ها و همچنین استهلاک پایین تر، بیش تر مورد توجه افراد قرار دارد. به همین سبب در این محتوا قصد داریم FMC 511 را با تارا اتومات V2 مقایسه نماییم.
تارا اتومات در برابر فردا ۵۱۱
محصول شرکت خودروسازی فردا طول ۴۳۹۰ میلی متری دارد، همچنین عرض این سدان جدید ۱۷۲۵ میلی متر و ارتفاع آن ۱۴۹۰ میلی متر است. اما فردا ۵۱۱ با فاصله محوری ۲۵۳۵ میلی متر، در جایگاه یکی از بزرگ ترین سدان های کلاس B پلاس قرار می گیرد و می تواند در این رده فنی، بیش ترین فضای کابین را در اختیار سرنشینان خود قرار دهد. جرم خالص این خودرو کم تر از هزار و ۱۰۰ کیلوگرم است و به لطف آلیاژهای جدید در ساخت سازه ۵۱۱، شاهد هستیم که با حفظ اصول ایمنی، نسبت قدرت و جرم مناسبی برای این سدان فراهم شده است.
تارا اتوماتیک نیز این سوی میدان روبهروی FMC 511 قرار گرفته است، که لقب لوکس ترین سدان ملی را تاکنون به همراه داشته است. تارا نیز در واقع نسخه ایرانیزه شده پژو ۳۰۱ است که پس از بازگشت تحریم ها و رفتن پژو از کشور، ایران خودرو را بر آن داشت تا پروژه پلتفرم ملی را براساس این سدان اقتصادی فرانسوی جلو ببرد و سرانجام آن، تولد تارا شود. تارا اکنون در بازار خودروی کشور در دو نسخه دندهای و اتوماتیک (هر کدام دو تیپ) عرضه شده است، و ما در این محتوا به تیپ اتومات V2 آن می پردازیم.
مشخصات فنی دو سدان
سدان FMC 511 به یک پیشرانه ۱۴۸۰ سی سی (۱.۵ لیتری) تنفس طبیعی مجهز است. این پیشرانه از نوع ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ است که فناوری های مختلفی چون بلوکور، زمان بندی متغییر سوپاپ ها و… در آن دیده می شود. این پیشرانه ۱۰۷ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۵ نیوتن متر تولید می کند و با نصب بر روی ۵۱۱، می تواند در شرایط بهینه ترکیبی مصرف سوخت ۶.۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر را داشته باشد. همچنین در شرایط آزمایشگاهی و با حفظ سرعت استاندارد ۸۰ کیلومتر بر ساعت، مصرف سوخت ۴.۹ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر برای فردا ۵۱۱ ثبت شده است. یکی دیگر از فناوری های استفاده شده در محصول جدید خودروسازی فردا، NVH نام دارد، که سبب می شود پیشرانه ۵۱۱ کم ترین صدا و لرزش را نسبت به خودروهای فاقد این فناوری از خود نشان دهد.
سامانه انتقال قدرت در سدان ۵۱۱ از نوع اتوماتیک ۵ سرعته و با فناوری دو کلاچه است. این جعبه دنده توان پیشرانه را به چرخ های جلوی FMC 511 می رساند و به لطف ساختار DCT، تعویض دنده و واکنش پذیری به مراتب سریع تری را نسبت به خودروهای با جعبه دنده AT ،CVT و AMT دارد. برای کاهش استهلاک و هزینه های نگهداری این سدان اقتصادی، سامانه روغن کاری متغییر برای جعبه دنده دو کلاچه این خودرو انتخاب شده است و ساختار WDCT در آن دیده می شود. در کنار قابلیت اتوماتیک، راننده ۵۱۱ می تواند از حالت اسپرت جعبه دنده در این سدان استفاده کند، همچنین امکان تعویض دنده با قابلیت تیپ ترونیک (تعویض دنده دستی) در فردا ۵۱۱ فراهم است.
تارا اتوماتیک در بخش فنی زیر کاپوت خود نسل جدید پیشرانه معروف و محبوب TU5 را جای داده که TU5 پلاس نام دارد. این قلب تپنده ۱.۶ لیتری ۴ سیلندر تنفس طبیعی برای تارا اتوماتیک ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۴ نیوتن متر گشتاور را به همراه دارد. گیربکس تارا اتوماتیک نیز از نوع ۶ سرعته اتوماتیک AT است که پیشتر بر روی دنا پلاس توربو اتوماتیک و پژو ۲۰۷ MC نیز قرار گرفته بود.
شتاب تارا اتوماتیک در کاتالوگ آن حدود ۱۳ ثانیه اعلام شده است، اما در عمل، در تست های انجام شده توسط اسب بخار، شتاب این خودرو نزدیک به ۱۶ ثانیه است. یکی از مشکلات تارا اتوماتیک تقه زدن گیربکس آن هنگام تعویض دنده هاست که نسبت به بسیاری از خودروهای همرده، موردی آزاردهنده و منفی تلقی می شود.
امکانات ایمنی و رفاهی FMC511 و تارا اتومات
خودروسازی فردا، سدان ۵۱۱ را با امکانات مختلف و رقابتی به بازار عرضه می کند. این خودرو به امکاناتی مانند سانروف، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، دو کیسه هوا، تهویه الکتریکی، فرمان کمکی برقی، ترمز ABS ،EBD و BAS، سنسور نور، چراغ روز، چراغ مشایعت تا منزل، بازشوی درِ صندوق عقب از روی ریموت، استاندارد ایزوفیکس صندلی ها، کامپیوتر سفر، جلوآمپر دیجیتال و آنالوگ، سنسور باد تایر، نمایشگر لمسی ۷ اینچی، بلوتوث، قابلیت نمایش صفحه تلفن همراه بر روی نمایشگر خودرو، دوربین عقب با خطوط پارک متغییر، سنسور پارک عقب، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان و… مجهز است.
در طرف مقابل، تارا اتوماتیک به ترمزهای چهار چرخ دیسکی مجهز به سیستمهای کمکی ABS ،EBD ،HBA ،TCS ،ESC HSA، کیسه هوای جلو و کناری، فرمان برقی به همراه کلیدهای کنترلی، سیستم مالتی مدیا با ۴ عدد بلندگو و امکان میرورلینک، آنتن سقفی اکتیو، شیشهها و آینههای برقی، مهشکنهای جلو و عقب، قابلیت تنظیم ارتفاع نور چراغ های جلو از داخل خودرو، چراغ روز، چراغ مشایعت و خوشآمدگویی، سیستم پایش فشار باد تایرها (TPMS) و کروز کنترل و محدودکننده سرعت، سانروف، دوربین دنده عقب، آینه های کناری تاشو برقی، سنسور نور و باران، سیستم ورود و استارت بدون کلید، رینگ های ۱۶ اینچی آلومینیومی، روکشهای چرمی و صندلی های جلو برقی مجهز شده است.
لازم به ذکر است که در نسخه V4 و V4 LX، موارد بیش تری همچون زیرآرنجی عقب، گرمکن صندلی های جلو، تنظیم گودی کمر صندلی راننده، انتقال کلیدهای شیشه بالابر روی درها، موبایل باکس، ولکام لایت و آینه الکتروکرومیک نیز دیده می شود.
سخن پایانی
در پایان باید فردا ۵۱۱ را خودرویی دانست که اگر شبکه خدمات رسانی درستی داشته باشد، علیرغم این که چند قلم آپشن نسبت به تارا کمتر دارد، اما باگ های مونتاژی تارا را ندارد و ایرادهای فنی کمتری نیز قطعاً دارد. بنابراین در صورت عرضه مناسب می تواند به رقیبی جدی برای خودروهایی همچون تارا اتومات، دنا پلاس اتومات، شاهین اتومات و جک J4 مبدل شود.
تارا اتوماتیک در بخش فنی زیر کاپوت خود نسل جدید پیشرانه معروف و محبوب TU5 را جای داده است، که TU5 پلاس نام دارد. این قلب تپنده ۱.۶ لیتری ۴ سیلندر تنفس طبیعی برای تارا اتوماتیک ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۴ نیوتن متر گشتاور را به همراه دارد. گیربکس تارا اتوماتیک نیز از نوع ۶ سرعته اتوماتیک AT است که پیشتر بر روی دنا پلاس توربو اتوماتیک و پژو ۲۰۷ MC نیز قرار گرفته بود.
سدان FMC 511 به یک پیشرانه ۱۴۸۰ سی سی (۱.۵ لیتری) تنفس طبیعی مجهز است. این پیشرانه از نوع ۴ سیلندر و ۱۶ سوپاپ است که فناوری های مختلفی چون بلوکور، زمان بندی متغییر سوپاپ ها و… در آن دیده می شود. این پیشرانه ۱۰۷ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۵ نیوتن متر تولید می کند و با نصب بر روی ۵۱۱، می تواند در شرایط بهینه ترکیبی مصرف سوخت ۶.۲ لیتر به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر را داشته باشد.
ایران خودرو هر چقدر هم بد باشه از فردا موتور که کلا یک سوله هست معتبرتره . بعد تارا که کپی پژو ۳۰۱ حساب میشه و نیمچه اعتباری داره حداقل ، از فردایی که اصلا معلوم نیست چیه !! بدتره ؟ این چه مقایسه ای بود الان ؟؟؟؟
دوست گرامی کاش یه مقدار اطلاعات خودرویی داشته باشی که برای کپی غیر اصل پژو ۳۰۱ رگ گردنت باد نکنه. فردا ۵۱۱ همان چانگان آلسوین هست که به دلیل تحریم ها اسمش عوض شده.
تارا حتی اگر همون پژو ۳۰۱ بود با وضعیت اسفناک خودروسازی فرانسه در سالهای اخیر آش دهن سوزی نیست. کافیه به آمار فروش پژو و چانگان در سالهای اخیر در بازارهای مختلف آسیا و اروپا و افریقا توجه کنی.
اینکه فلان کمپانی از صد سال پیش ماشین میساخته دیگه حرف پخته ای نیست. بقول معروف ملاک حال افراد است
اگه از سرویس و خدمات پس از فروش ۵۱۱ بگذریم بنظرم این خودرو کاراتر و شکیل تر هست
من فکر میکنم اگه بجای برند فردا موتور همان آرم چانگان رو روی این خودرو میزدند مردم بیشتر رقبت به خرید این خودرو نشون میدادند، که ظاهرا اونم بخاطر تحریم این کار رو نکردند
سلام. حرفتون کاملا درسته. این خودرو اگه با نام واقعیش یعنی چانگان آلسوین شناخته میشد الان فروش خیلی خوبی داشت. چون همه چانگان رو به عنوان یه برند خوب چینی میشناسن که خیلی از چری و جک سرتر هستش. فروش این ماشین تو امارات، عربستان و پاکستان فوق العاده بوده. من هم حدود ۲ ساله که این خودرو رو خریدم. فقط چون میدونستم چانگان هست با خیال راحت خریدم. بین تارا و این مونده بودم ولی آخرش این ماشین رو با اینکه آپشن های زیادی نداره انتخاب کردم. توی این ۲ سال یک بار هم خراب نشد، به خاطر همین نمیدونم خدمات فردا موتورز انقدر که میگن بد هستش یا نه. ولی ماشین خیلی خوبیه با شتاب بسیار عالی، چون وزن کمی داره. قبلش اچ سی کراس داشتم که خیلی شتابش ضعیف بود. به نظرم اگر کسی بین این خودرو و تارا شک داره، حتما این رو انتخاب کنه چون کیفیت ماشین بسیار عالیه و شتابش به خاطر وزن کمتر از تارا بهتره. یک ماشین کم آپشن و با کیفیت.
بنظرم از هر نظر تارا بهتر و منطقی تره دلایلم هم این هاست
1موتور قویتر
2گیربکس at
3فضای جادارتر
4فروش راحت تر
5آپشن های بیشتر(صندلی برقی، ولکام لایت و…)
6 خدمات و گارانتی بهتر
7 مکانیک بیشتر
8قطعات ارزانتر
چه مقایسه به جایی،کاملا متوجه زشتی تارا میشی،فردا ۵۱۱ واقعا خوش رخ و خوش طراحیه،البته ویدیو بررسی فردا رو عزیزان اسب بخار گذاشتن حتما ببینید
اصلا مشخص نیست مطالبی که می نویسید تبلیغاتی هست !!! شما چنتا فردا ۵۱۱ تست کردیت که میگید باگ منتاژی کمتری نسبت به تارا داره و ایرادهای فنی کمتری نیز قطعاً دارد ؟
نقطه ضعف اصلی ۵۱۱، قیمت بالا و خدمات بعده از فروش پایینه! شانسی تو بازار نداره! مثل محصولات خودروسازان بم و کرمانیا و ….
اگه بخوایم واقع بینانه نگاه کنیم، انتخاب تارا نسبت به مونتاژی های هم قیمت منطقی تره
مقایسه بین فردا ۵۱۱ و جک J4 خالی از لطف نخواهد بود ؟
ماشین های چینی به رقم موتورهای خوب از گیربکس های افتضاح و تعمیرات گرونی رنج میبرن..
چون گیربکس فردا موتور ۵۱۱ دو کلاچه روغنی خیس هست بنابراین تو ترافیک آلارم گرم شدن گیربکس و نداری . ولی گیربکسهای خشک تو ترافیک برای خنک شدن و را ه افتادن دوباره بایستی ماشینو خاموش کنی. . شاسی ولوو رو توش نشسته بودم که تو ترافیک داغ کرده بود و راه نمیرفت!!
تارا با بدنه ژله ای اصلا ایمنی نداره! جرا باید برای یه ماشین نا ایمن میلیاردی پول داد؟؟ خوب همون ساینا بخریدبا قیمت خیلی کمتر ایمنی هم نداره!!!!!
فردا ۵۱۱ حداقل بدنش ژله ای نیست.